Blomquist kritisk mot Johaugspekulationer: ”Är omänskligt”

Uppdaterad
Publicerad

Det var en mycket känslosam Therese Johaug som för första gången svarade på frågor från journalister. SVT Sports expert Anders Blomquist tror inte att norskan har fuskat, och vill inte se spekulationer och skadeglädje mot henne. ”Det tycker jag är lite omänskligt”, säger han.

Två veckor efter presskonferensen om det positiva dopningsprovet hade Therese Johaug inga nya svar om vad som hände. Hon såg inte varningstexten på förpackningen till den hudkräm som hon menar orsakade provet, och litade helt på läkaren.

– Först ska man säga att det är en människa i djup kris som vi möter. Man får välja om man tror på henne eller inte. Jag tror på henne, fast jag är inte säker på om hon svarar på alla frågor än, säger SVT Sports skidexpert Anders Blomquist.

– Jag förstår de som inte tror på henne också för det är ju standard i dopningsfrågor att man kommer med undanflykter, säger han.

Rättssäkerheten sämre

Det var återigen en gråtande Johaug som satt framför kameran, och Blomquist vänder sig mot de som dömer henne på förhand.

– Som idrottare lever man helt för sin idrott, och man lever för det man presterar. Om man tror på hennes historia så är det en människa i djup, djup kris. Rättssäkerheten för en idrottare är mycket mindre än i övriga samhället. Man ska döma henne för det som hon har gjort, men jag tror att man också ska se den andra sidan och inte kasta ut dåligt underbyggda teorier eller skadeglädje. Det tycker jag är lite omänskligt.

Även om Blomquist ser oförklarliga brister i Johaugs och läkarens historia, menar han att det ändå är mer osannolikt att det ligger medveten dopning bakom det positiva provet.

Frågande till läkaren

– Jag känner henne och norska miljön. Jag har otroligt svårt att tro att man håller på med kontrollerad och systematisk dopning. Jag får inte ihop den bilden. De som kan steroider säger att det finns bättre substanser som bygger muskler bättre. Jag får inte ihop fuskscenariot.

Flest frågetecken ser han i läkaren Fredrik Bendiksens historia.

– Hur kan en så rutinerad läkare, om han har köpt krämen, hur kan han göra så fatala misstag? Att han missar en innehållsförteckning. En del menar att man inte ens ska använda den här salvan på läpparna. Hur kan han missa det? Det är så mycket vitala misstag att man nästan inte kan tro att det är sant, men om jag kollar på fusksidan är det ännu fler saker som jag inte får ihop.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer