Foto: Bildbyrån

Blomquist: ”Stina kommer göra allt för att vinna”

Uppdaterad
Publicerad

Fem sprintsegrar den här säsongen – ikväll har Stina Nilsson chans att ta hem totalsegern i sprintcupen.

– Hon kommer göra allt för att klara av det, säger SVT Sports expert Anders Blomquist.

Sverige är en dominant i sprintsammanhang. Men senast en svensk längdskidåkare tog hem den totala sprintcupen var 2013. Efter tre segrar och en andraplats avslutade Emil Jönsson säsongen som sprintkung. Det var också året som en blågul åkare vann någon av de totala världscuperna.

Men ikväll kan det alltså ske igen. Inför säsongens sista sprint är Stina Nilsson tvåa, 42 poäng bakom ledaren Maiken Caspersen Falla.

Vinterstudion

– Jag är övertygad om att Stina kommer att åka bra – hon är favorit. Men oddsen att vinna cupen är väl inte så stora, säger Anders Blomquist.

Eftersom världscupavslutningen i kanadensiska Quebec är en minitour ser poängräkningen annorlunda ut. Till skillnad från ett ”vanligt” lopp, där segraren belönas med 100 poäng, får kvällens vinnare 50, tvåan får 46 och trean 43.

– Stina har det inte i sina egna händer, det beror ju så mycket på vad Falla gör, konstaterar Blomquist.

Så sänds Vinterstudion i helgen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet