Calle Halfvarsson Foto: Bildbyrån

Bolsjunov överlägsen i Falun

Uppdaterad
Publicerad

Alexandr Bolsjunov startade 35 sekunder före Johannes Hösflot Kläbo som jagade närmast bakom under herrarnas jaktstart i Falun. I mål hade den 21-årige ryssen bara drygat ut sin ledning och vann till sist med 47 sekunder före Alex Harvey – som spurtade i mål precis före Dario Cologna och Martin Jonhsrud Sundby.

Marit Björgen vann damernas jaktstart från start till mål och Alexandr Bolsjunov ville inte vara sämre. Ryssen har kört bra hela helgen i Falun och det blev aldrig spännande. Det bildades snabbt en klunga bakom Bolsjunov som endast tappade på ledaren.

Calle Halfvarsson gick ut som trea. Han låg ett tag med i klungan som slogs om platserna bakom överlägsne Bolsjunov, men när tempot höjdes på sista varvet orkade inte hemmaåkaren haka på och slutade till sist sjua.

– De gick hårdare mot vad jag klarade av. Jag ligger på gränsen men när man tappat några meter är det jobbigt att komma i kapp, säger han, säger Halfvarsson.

Yngste vinnaren sedan Svan

Johannes Hösflot Kläbo behövde en poäng för att säkra världscupsegern, vilket han gjorde med sin 25:e-plats i dag. Kläbo är den yngste vinnaren sedan Gunde Svan vann världscupen år 1984.

– Det känns fantastiskt. De senaste dagarna har varit tuffa och jag kände mig inte så bra i dag. Att jag vinner totalen känns otroligt. Det har varit en otroligt säsong, sade Kläbo efteråt.

Halfvarssons betyg på sin säsong blir ”mestadels ganska dålig”.

– Men det var kul att slåss om segern i går och att kliva upp på pallen var riktigt kul.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.