Burke – här fostras USA:s nästa alpinstjärnor

Publicerad

En ödslig skola i bergen, där unga talanger isoleras och drillas hårt, från morgon till kväll. Allt för att bli bäst i världen. Det låter kanske som… forna Östtyskland. Eller kanske Kina. Det är Vermont, USA.

Klockan är 06.30 och frukosten är serverad. Raphael Lessard, 16, lägger ägg och frukt på tallriken, berättar att han är morgontrött.

– Men efter 20 minuter, när vi är på väg till uppvärmningen, tänker jag inte på det längre, då längtar jag bara till backen, säger han.

Raphael Lessard är en av 69 elever på Burke Academy, USA:s äldsta skidinternat. Hit flyttar eleverna när de är 13 år gamla och tillbringar i snitt fyra år med att träna från morgon till kväll.

Se reportaget här:

Shiffrin – skolans stolthet

Skolan har producerat 33 olympier och 138 landslagsåkare. En av dem är Mikaela Shiffrin som debuterade i världscupen när hon var 15 år gammal och fortfarande var elev på skolan.

Sedan hon slutade på Burke Academy har hon tagit tre VM-guld och ett OS-guld.

– Några av mina bästa minnen är från min tid på Burke. Det var så familjärt, jag hade min allra bästa vän där och en av mina bästa tränare någonsin var där. Det var ett jättebra ställe och en jättebra tid i mitt liv, säger Shiffrin.

”Vi pressar eleverna hårt”

Att skolan är hård är skolans rektor den första att skriva under på. När en talang vill börja på internatet måste de först göra ett besök för att förstå exakt hur tuff skolan är.

– Vi försöker säga tydligt innan att vi kommer att pressa eleverna väldigt hårt, eftersom det är en väldigt tuff sport. Allt man vill bli bra på, kräver mycket hårt arbete, säger Willy Booker.

Kostar 600 000 kronor per läsår

Men det kostar. Raphael Lessards familj betalar över 600 000 kronor per läsår. Nu, när han närmar sig slutet, har hans föräldrar lagt nästan 2,5 miljoner kronor på hans dröm att bli stjärna.

– De har offrat mycket för mig. Jag hoppas att jag en dag kommer att tävla i världscupen, men även om jag inte gör det så tycker jag att det är värt pengarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer