Burman lekte hem guld i U23-VM

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 15 grader varmt i rumänska Rasnov. Då var ingen hetare än Jens Burman, som körde över allt motstånd på 15 kilometer i U23-VM. I mål var han nästan 27 sekunder före Aleksej Tjervotkin. ”Någonstans vill man vinna och vara bäst”, säger Burman till SVT Sport efter krossen.

Framgångarna i Rasnov, Rumänien, fortsätter. Herrarnas 15-kilometerslopp i klassisk stil handlade om en utklassningsseger av Åsarnas Jens Burman – 26,8 sekunder före tvåan. Norrmannen Mikael Gunnulfsen slutade trea.

– Det var ett riktigt bra lopp. Jag fick höra att jag låg lite efter vid första mellantiden. Sen så började jag plocka – och jag plockade under hela loppet, säger guldmedaljören som fick slita i den 15-gradiga värmen:

– Det var ganska tuffa förhållanden. Det blir ganska lösa spår och tungt. Det gällde att ligga i och grisa hela tiden.

Och den som klarade av den mentala prövningen, och grisade bäst, var Burman.

– Jag hörde att jag utökade mer och mer, men det var inte så mycket. Utan det var först på det sista varvet som jag drog i väg lite mer, säger Åsarnaåkaren som gjort det han kom för:

– Det är klart att jag ville ta en medalj, det hade jag som mål. Nu är det extra skönt när det blir en guldmedalj. Man vill ju vinna liksom.

Nu väntar nästa destination, som är Kanada och touren med landslaget. Resväskan dit blir en guldmedalj tyngre, men ett glädjebesked lättare.

– Precis. Nej, det var här var skönt... det var det, säger Burman.

Sofia Henriksson blev bästa svenska med en femteplats på damernas 10 kilometer. Där vann ryskan Anastasia Sedova.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.