Jennie-Lee Burmansson mästare i X-games Big Air Foto: Bildbyrån

Burmansson vann Big Air-guldet i X-Games

Uppdaterad
Publicerad

Hon tog hem världscupen och tävlade i OS. I kväll krönte 15-åriga Jennie-Lee Burmansson en fantastisk säsong med seger i prestigefyllda X-Games.

– Jag kan inte ens beskriva det. Jag är så sjukt nöjd, sammanfattade hon och höll upp sin guldmedalj.

I en strålande vacker Oslo-kväll inledde 15-åriga Jennie-Lee Burmansson Big Air-tävlingen i X-Games med en switch 720 tail grab. Hon fick 34,66 i poäng av domarna och låg trea efter det första åket.

X-Games

I andra hoppet försökte hon sig på switch 720 tail grab till safety grab, men föll i landningen och halkade ner till sjätte och näst sista plats.

”Så sjukt nöjd”

I tredje åket satte hon sedan det åk hon misslyckades med i andra och belönades med dagens näst högsta poäng: 43. Hon tog ledningen och hon undan för konkurrenterna.

– Jag vill bara sätta åket och jag gjorde det. Jag är så sjukt nöjd med det och jag kan knappt prata. Det här är så speciellt, sa Jennie-Lee Burmansson i direktsändningen om hur hon kände inför det sista åket.

Hon vann före Giulia Tanno från Schweiz och hemmaåkaren Tiril Sjåstad Christiansen och fick avsluta en fantastisk säsong på bästa sätt. Förutom X-Games-guldet stod hon tidigare som vinnare av totala världscupen i slopestyle och hon blev den yngsta svenska vinterolympiern genom tiderna när hon tog sig till OS i Pyeongchang.

Harlaut tvåa

Bara några timmar efter Jennie-Lee Burmanssons X-gamesseger kom nästa svenska freeskiframgång i norska Fornebu. Landslagskollegan Henrik Harlaut kom tvåa i big air-tävlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

X-Games

Mer i ämnet