Calle Halfvarsson: ”Man kan lätt spåra”

Uppdaterad
Publicerad

Mental träning är en stor del av elitidrottarnas förberedelser. Vissa jobbar mer än andra med den psykiska biten.

– Det är precis som med grundträningen, något man måste underhålla, säger Charlotte Kalla till SVT Sport.

De flesta inom eliten av svensk skidåkning har en mental tränare och för Charlotte Kalla har samarbetet spelat en stor roll.

– Jag kände att jag hade mer inom mig men att jag hade lite svårt att få till energin i rätt riktning, säger hon och fortsätter:

– Precis som med livet i övrigt så är det väldigt behovsstyrt. Jag hade inte utvecklats så mycket på det personliga planet utan honom.

”Lätt att spåra”

Den mentala tränare kan spela stor roll i en tung period.

– Ibland kan man lätt spåra, eller i alla fall jag när man känner att det har gått lite tyngre under några helger och man börjar tappa lusten lite för att träna. Då är det väldigt viktigt att ha honom som kan ringa och peppa en lite och få en på bättre tankar, säger Calle Halfvarsson.

För de svenska skidskyttarna väntar ett VM på hemmaplan den här säsongen. Fredrik Lindström har varit med länge och känner sig trygg med rutinen.

– Jag har hållit på i så många år och känner mig ganska fri på så sätt att jag tycker att jag har allt att vinna, jag behöver liksom inte bevisa något mer, säger han.

– För min del känns det som en ganska lätt mentalsituation, jag kommer och njuta och försöka ge mitt allt.

Har en klar bild inför VM

Hanna Öberg är ett av de stora hoppen efter sitt OS-guld i Pyeonchang.

– Jag vet att jag har gjort det och då anser jag att jag kan göra det igen.

Inför VM i Östersund har hon en klar bild över hur vill att det ska vara.

– Jag tänker mig en solig marsdag, vårvinter. Bra tryck på läktaren och ute i spåret från publiken och att jag känner mig tillfreds med läget och att jag är på rätt ställe mentalt och fysiskt och verkligen är redo att göra så bra jag kan ifrån mig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.