Charlotte Kalla berättade under tisdagen om varför hon väljer att träna på egen hand i stället för med landslaget Foto: Bildbyrån.

Kalla: ”Tror på en närvarande tränare”

Uppdaterad
Publicerad

Charlotte Kalla berättade under tisdagen om beslutet att nobba landslaget. Hon anser att det fanns fler fördelar med att träna individuellt. 

– Jag tror på att en närvarande tränare ger bättre resultat med en tät uppföljning och att träffas kontinuerligt, säger Kalla på presskonferensen. 

Charlotte Kalla kallade under tisdagen till en presskonferens i Saxnäs, Piteå. Det var första gången den 29-åriga längdstjärnan mötte pressen efter beslutet om att nobba landslaget för att i stället träna på egen hand.

Hon funderade länge över beslutet, men anser att det passar bättre för henne att träna individuellt, då hon får mer tid med tränaren Magnus Ingesson.

– Jag har under flera års tid försökt att hitta lösningar tillsammans med min tränare Magnus. Jag tror på att en närvarande tränare ger bättre resultat med en tät uppföljning och att träffas kontinuerligt. Min tränare måste förstå min livssituation. Att träffas minst en gång i månaden ger kontinuitet, säger Kalla.

”Fortsätta med det som varit”

Kalla vill fortsätta med ett liknande personligt upplägg som hon haft tidigare med Ingesson. Det innebär god struktur och mycket planering.

– Det handlar om att fortsätta med det som varit. Magnus ska finnas med på träningen, hjälpa till med skjuts och analysera teknik på kvällar. Det är jätteviktigt att ta avstamp mot det som väntar framåt. Det handlar även om logistik och planering för att vara en elitskidåkare i dag, säger hon och fortsätter.

– Jag är stolt över att jag klarar mycket och vågar be om hjälp när jag behöver det. Det har varit en lyx att kunna analysera träningen efter varje pass. Jag har jobbat med teknik på ett annat sätt och sett resultat av det jag jobbat med rörelsemässigt.

”Planera långsiktigt”

Ingesson kommenterade också lite kort om 29-åringens framtida träning.

– Vi fortsätter på samma linje vad gäller total träningsmängd. Vi kommer att jobba med tydlig periodisering. Det gäller att planera långsiktigt för återhämtning. Vi tror på mycket snö och en hel del höstläger. Vi kommer att ha ett likvärdigt upplägg vad gäller kvalitetsträning, säger Ingesson på presskonferensen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.