Därför kan Sundbys dom krossa Johaugs OS-drömmar

TT NYhetsbyrån/BILDBYRÅN
Foto: TT NYhetsbyrån/BILDBYRÅN

Therese Johaug uppgav att hon litade blint på sin läkare när hon fick i sig den anabola steroiden clostebol i en läppsalva.
Det gjorde även skidstjärnan och landsmannen Martin Johnsrud Sundby. Nu kan den domen slå mot Johaug.
– Absolut, säger förre CAS-domaren Bård Racin Meltvedt till NRK.

Therese Johaug använde en läppsalva med den anabola steroiden clostebol och blev avstängd i 13 månader. Efteråt skyllde hon allt på läkaren Fredrik Bendiksen som också lämnade sin position hos Norges landslag. Senare friades han av Antidopning Norge.

”Läggs in i värderingen”

Martin Johnsrud Sundby använde en tillåten astmamedicin på ett felaktigt sätt och stängdes av i två månader för dopning. Nu kan hans dom påverka Johaugs eftersom han också hade angett att han helt hade gått på läkarens inrådan. Något som norskan borde ha lagt märke till.

– Absolut. Detta är med när det gäller att skärpa kravet om aktsamhet. Det är helt naturligt att det läggs in i värderingen att hon precis innan hade en lagkamrat som blev dömd, trots att han litade på läkarens råd, säger förre CAS-domaren Bård Racin Meltvedt till NRK.

”Samma landslag”

Juristen och CAS-experten Robin Mackenzie-Robinson håller med om resonemanget.

– Sedan var det så kort tid mellan Sundbys dom till Johaugs positiva test, och det är samma landslag och under samma förbund. Så det kan hända att det skärper kravet på Johaugs aktsamhet. Likväl räcker det att det är ett läkemedel som köptes utomlands, att det var en okänd salva för henne, och att den var tydligt märkt, som troligtvis kommer att väga tyngst, säger han till kanalen.

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.