”Den nye Northug” – vem är han?

Uppdaterad
Publicerad

Johannes Hösflot Kläbo är efter minitoursegern i Ruka på allas läppar. Det senaste året har 21-årigen rusat fram och etablerat sig i världseliten. Men vem är norrmannen, som på grund av sitt taktiska sinne och sin explosiva åkstil kallas ”nye Northug”?

Johannes Hösflot Kläbo har haft ett sagolikt år. För nästan exakt ett år sedan tog han sin första pallplats i världscupen när han kom trea i sprinten i Ruka. Därefter följde en säsong med både första världscupsegern (sprinten i Otepää) och ett VM-brons i Lahtis.

– Han kanske inte har revolutionerat längdskidsporten, men han har lyft internationell herrlängdåkning en nivå. Vi är beroende av åkare som gör det. En inspirerande kille att ha i laget och utan tvivel ett av våra största OS-hopp, säger landslagskollegan Martin Johnsrud Sundby.

Johannes Hösflot Kläbo

Världscupdebut: Sprinten i Drammen, februari 2016

Första pallplatsen i världscupen: Sprinten i Ruka (trea), november 2016

Första segern i världscupen: Sprinten i Otepää, februari 2017

Första medaljen i VM: Brons (sprinten) i Lahtis, februari 2017

Första distanssegern i världscupen: Kanada-touren, mars 2017

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet