Foto: TT

Detta har hänt: McLaren-rapporten

Uppdaterad
Publicerad
Sex ryska skidåkare har stängts av från OS på livstid efter dopningsskandalen under OS i Sotji.
Det har varit flera turer sedan den så kallade McLaren-rapporten släpptes.
Här är allt du behöver veta.

Kolla in genomgången nedan.

Fakta: McLaren-rapporten

Visa

I augusti 2015 får Richard McLaren i uppdrag att utreda dopningsanklagelser i friidrott mot framför allt Ryssland.

I november 2015 presenterar McLaren de första uppgifterna från utredningen och Internationella antidopningsbyrån Wada stänger av det ryska dopningslaboratoriet och den ryska antidopningsorganisationen Rusada. Internationella friidrottsförbundet IAAF stänger av ryska friidrottare från internationella tävlingar.

I januari 2016 presenteras ytterligare uppgifter från den första delen av rapporten. I juli läggs den första delen av rapporten fram, i vilken det står att den ryska dopningen har beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen i samarbete med den ryska säkerhetstjänsten. Omfattande rysk dopning ska ha pågått inför och under sommar-OS 2012, friidrotts-VM 2013, vinter-OS 2014 och sim-VM 2015. Internationella olympiska kommittén låter varje idrott besluta om ryskt deltagande i OS i Rio, 271 får vara med, 118 stoppas.

Den 9 december 2016 släpper McLaren den andra och sista delen av sin rapport som visar att mer än 1 000 ryska idrottare varit inblandade i eller dragit nytta av manipulerade dopningsprover. Av dem ska 95 aktiva vara vinteridrottare. Bland dem ska finnas tolv medaljörer från Sotji-OS.

Den 23 december startar Internationella olympiska kommittén en utredning av 28 ryska OS-deltagare i Sotji 2014, vars dopningsprover uppges vara manipulerade.

Den 22 juni 2017 säger IOK-ordföranden Thomas Bach att organisationens två utredningar av rysk dopning – dels om den statsstödda dopningen, dels om enskilda idrottare – ska vara klara senast i oktober.

Den 14 september bekräftar Wadas generalsekreterare medieuppgifter om att 95 av de 96 dopningsfall som hittills utretts efter McLarens rapporter släpptes 2015 och förra året.

Den 14 september kräver Svensk antidoping tillsammans med 16 andra nationella antidopningsorganisationer att Ryssland stängs ute från OS i Pyeongchang eftersom landet vägrat att förse Wada med underlag under utredningen av dopningshärvan i OS i Sotji 2014.

I slutet av oktober 2017 inleder IOK-medlemmen Denis Oswald förhör med de 28 ryska idrottare vars dopningsprov i Sotji uppges vara manipulerade. Förhören är planerade att pågå åtminstone under hela nästkommande månad.

Den 1 november blir Alexander Legkov och Jegvenij Belov de första ryssarna från utredningarna att stängas av. Avstängningen gäller på livstid och i OS. Legkov får även lämna ifrån sig sina medaljer från femmilen (guld) och långa stafetten (silver). Ryssland kallar domen en ”skandal” och säger direkt att en överklagan är på gång.

Den 9 november uppger Rysslands skidförbund att även Julia Ivanova, Jevgenia Sjapovalova, Alexej Peukhov och Maxim Vylegzhanin stängs av på livstid från OS-tävlande och att Ryssland blir av med två OS-silver (Vylegzjanins i teamsprint och på femmilen).

Den 5 december: Internationella olympiska kommittén stänger av den ryska olympiska kommittén, men möjliggör för rena ryska idrottare att tävla under neutral flagg i OS.

Den 14 december: Wada överlämnar en lista med 30 ryska idrottare som ska ha varit dopade.

Den 22:e december: Elva ryska idrottare portas på livstid från OS.

Den 29:e januari: Ryssland stängs av även från Paralympics i Pyeongchang, Sydkorea, i mars. Ryska idrottare kan dock få tävla under neutral flagg.

Den 25 januari: 169 ryska idrottare har fått tillåtelse att tävla i OS under neutral flagg – om de vill.

Den 17:e januari: En rysk undersökning friar Ryssand från fusk i samband med Sotji-OS.

Rysslands president Vladimir Putin har hela tiden förnekat att landet någonsin haft ett statsstött dopningssystem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer