Sami Jauhojärvis Finland vann lagsprinten i OS 2014 före hemmanationen Ryssland. Foto: TT Nyhetsbyrån

OS-vinnaren: ”Nu måste systemet rämna”

Publicerad

I och med de ryska avstängningarna fick svenskarna Emil Jönsson och Teodor Peterson ett silver i lagsprinten i OS i Sotji. Loppet vanns av finländarna Sami Jauhojärvi och Iivo Niskanen. – Ryssland var avstängda från OS i Rio och allt. Om det är så att det finns organiserad och statlig dopning i Ryssland så måste väl systemet rämna nu, säger Jauhojärvi till SVT Sport.

Jauhojärvi är tudelad till avstängningarna som gäller OS för all framtid.

– Allt som gör idrotten renare är bra, men det är förstås synd att det har varit så mycket av det här inom skidåkningen på sistone. Det är också bra att det har börjat ges straff som är tillräckligt kraftiga för att de ska få någon effekt, säger han till SVT Sport.

Nu är det upp till det det internationella skidförbundet, Fis, att ta ställning till om ryssarna ska avstängas från deras tävlingar. Då påpekar Jauhojärvi att även VM-medaljer kan delas om.

Finländaren meddelade i våras att han avslutar karriären.

Norska experten: ”Förstör OS”

Även Norge påverkas av de nu avstängda ryska stjärnorna.

– Det är bara trist, även om det eventuellt skulle bli ett brons, säger Ole Vigen Hattestad, som tillsammans med Petter Northug kom fyra i lagsprinten i OS enligt norska Nettavisen.

NRK:s expertkommentator Fredrik Aukland är kritisk.

– Det är stora stjärnor i internationell skidåkning och medaljkandidater på flera distanser, säger han till NRK-sporten och fortsätter:

– Det påverkar självklart längdskidåkningen på ett väldigt negativt sätt och samtidigt förstör OS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer