Dopningsexpert: ”Det är ett milt straff”

Uppdaterad
Publicerad

Idrottens skiljedomstol, Cas, har skärpt Therese Johaugs dopningsdom till 18 månaders avstängning.
– Det spelar ingen roll om man tycker det är en sympatisk person. Det här är reglerna som gäller, säger Riksidrottsförbundets medicinska expert Åke Andrén-Sandberg till SVT.

Dopningsexperten Åke Andrén-Sandberg fokuserar gärna på vad vi kan lära oss av skidstjärnan Therese Johaugs dom.

– För det första är nuvarande dopningslaboratorier otroligt duktiga. Det är så små mängder det är frågan om, så vi hade aldrig varit i närheten av att kunna mäta dem för fem eller tio år sedan.

– För det andra måste alla idrottsmän ta ett stort ansvar för vad de stoppar i sig. Jag tänker till exempel på kosttillskott, som man i Sverige tar i hög utsträckning. Är det så att det finns något i dem så råkar idrottsmän illa ut, säger Andrén-Sandberg.

”Ett milt straff”

Cas meddelade i domen att Johaug har varit oaktsam när hon använde en läppsalva som innehöll preparatet clostebol.

Andrén-Sandberg menar att hon till och med kunde ha fått mer än 18 månaders avstängning.

– Det finns ett femtontal fall där idrottsmän har blivit fällda för att använda clostebol och då har genomsnittsstraffet var 14 månaders avstängning. Men sedan två år tillbaka är grundregeln för anabola steroider fyra års avstängning. Så 18 månader är ett milt straff, säger han.

Kan inte veta om det var en liten mängd

Han påpekar också att det är felaktigt att tala om att det är en liten mängd av ämnet hon har fått i sig.

– Det kan vi inte veta. Vi vet bara att det var det vid just det tillfället. Själva värdet säger bara att hon har haft det i urinet, inget om hur mycket hon har tagit.

Clostebol är en anabol steroid som bygger upp musklerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer