Foto: TT

Antidopningsbasen: ”Tror det är någon i Sverige som dopat sig”

Uppdaterad
Publicerad

Han är ordförande i den kommission som av regeringen är utsedd för att bekämpa dopning i Sverige.

Och reagerar förskräckt över Uppdrag gransknings uppgifter om en svensk skidåkare med stora variationer i blodvärden.

– Jag tror det är någon i Sverige som har dopat sig. Det är väldigt osannolikt att det här skulle kunna förklaras på något annat sätt, säger Åke Andrén-Sandberg, ordförande för Riksidrottsförbundets antidopningskommission.

Den svenska antidopningsbasen är självkritisk.

– Det är två frågor som uppstår. Det ena är ”varför har vi inte fångat honom?”. Vi har ju blodpassundersökningar här hemma också. Vi lägger ner mycket resurser på det, så man undrar varför har inte vi fångat honom, säger han och fortsätter:

– Det som är ännu värre är hur kan det finnas sådan data där ute som journalister får hand om men som inte vi som sysslar med antidopning får tag i. Det är en fullständigt barock ordning.

Så det finns ingen möjlighet att ni haft tillgång till de här värdena?

– Vi har en särskild avdelning för det tillsammans med Norge så vi måste gå igenom det här och se. Jag ska ta kontakt med dem på måndag. Det är väldigt konstigt att det finns inom skidsporten och så har inte vi dem. Det är väldigt svårt att förstå, säger Andrén-Sandberg.

Vad kommer ni vidta för åtgärder nu?

– De solklara åtgärderna är dels varför vi inte har fångat honom med våra blodpass. Sen måste vi försöka få tag i de här värdena som internationella skidförbundet har, så att vi kan ta reda på vem det här är och jämföra med våra värden. Det blir så orimligt att vi har klara siffror på att en svensk är dopad och sen vet inte svenska dopningskommissionen vem det är, säger den svensk antidopningsbasen.

”Ligger i osäkerhet i det här”

Dopingkommissionen har utsett ett medicinskt råd som ska agera expertorgan och bistå i medicinska frågor kopplade till dopningsreglerna.

– Vi har aldrig haft uppe det här där, säger Andrén-Sandberg.

En av Sveriges ledande experter på området blodpass är Bo Berglund, som också sitter med i det medicinska rådet. Han har inte sett Uppdrag granskning men menar att det är oerhört komplext och att man ska vara försiktig med vad man säger.

– Det görs fel i provtagning, analys, det ligger liksom osäkerhet i det här. Har man klämt armen på rätt sätt, har man suttit och vilat på rätt tidpunkter och tillräckligt länge. Allt det här ska göras på standardiserat sätt och vi tog fram regler för det där kring 2004-2005, säger Berglund och fortsätter:

– Innan dess var det ”hej och hå” med standardiseringen. Så man måste också se när det här var taget. Det här är inte så lätt att det är ett värde man bara kastar fram.

”En delikat fråga”

Att fallet inte kommit upp kan ha naturliga förklaringar, menar Berglund.

– Om jag får spekulera så tror jag att RF:s antidopning rimligen måste ha känt till det här och planerat och gjort fortsatta tester för alla riskindivider. Det ingår i deras uppdrag. Man har säkert gjort tester på de här individerna under standardiserade förhållanden och de kanske inte har visat någonting, säger han och avslutar:

– Men det här är en delikat fråga. Man måste ha kännedom om var, när och hur på ett väldigt bra sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.