”Dupontarna” chanslösa mot Hasselborg

Anna Hasselborg i matchen mot Danmark
Foto: TT NyhetsbyrånAnna Hasselborg i matchen mot Danmark

Danska skippern Madeleine Dupont och systern Denise Dupont tillsammans med övriga danskor hade inte chans mot svenska lag Hasselborg när curlingturningen inleddes på bästa sätt ur blågul synvinkel. Sverige vann med 9-3.

– Vi spelade stabilt och bra rakt igenom. Det var precis som en match ska vara. Vi spelade enkelt, säger Anna Hasselborg till Kanal 5.

Madeleine Dupont* hade sista stenen i första omgången. Uppgiften som väntade var att slå ut den gula stenen men samtidigt se till att den röda stannade. 30-åringen misslyckades – och gav Sverige en drömstart.

I tredje omgången var det dags för en ny dansk miss. Den här gången var det skipperns tre år yngre syster Denise som inte lyckades i Gangneung curlingcenter, och det resulterade i en blågul tvåpoängare.

I den femte och sjätte omgången ryckte sedan svenskorna med två raka tvåpoängare och gick fram till 7-1.

Danskorna reducerade till 3-7 i den sjunde omgången när Madeleine Dupont skickade bort den enda svenska stenen i boet för en dansk tvåa.

”Tar en sten i taget”

Men Sverige svarade direkt med en egen tvåa i den åttonde omgången och då valde danskorna att tacka för matchen.

En perfekt start för Sverige, som är en guldkandidat.

– Det är viktigt att ta med sig lärdom från de här matcherna. Saker om isen och hur den förändras och inte förändras, sa Hasselborg om vad man tar med sig från premiären.

Imorgon blir det en svårare nöt att knäcka för Hasselborg. Då, klockan 12.05 svensk tid, väntar favoriten Kanada i den andra gruppspelsmatchen. På fredag ställs Sverige mot OAR (Ryssland).

– Vi tar en match i taget och en sten i taget, säger Hasselborg.

* Systrarna Madeleine och Denise spelar tillsammans i det danska damlaget och deras bror Oliver spelar för herrarna

Matchfakta Sverige-Danmark >>>

Fakta: OS-curlingen i Sydkorea

Damernas curling i Sydkorea-OS består av tio lag: Sverige, Kanada, Kina, Danmark, Storbritannien, Japan, Sydkorea, OAR (Ryssland), Schweiz, USA. Lagen möter varandra en gång, vilket innebär att alla spelar nio matcher.

De fyra främsta lagen går vidare till semifinal, där ettan möter fyran och tvåan får ta sig an trean. Vinnarna möts i OS-final, förlorarna gör upp om bronset.

Fakta: Sverige gruppspelsmatcher

9–3 mot Danmark.

Kanada på torsdag.

OAR (Olympiska aktiva från Ryssland) på fredag.

Schweiz på lördag.

Storbritannien på söndag.

Sydkorea och Japan på måndag.

Kina och USA den 21 februari.

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.