Charlotte Kalla. Foto: Bildbyrån.

VM-brons till Kalla trots fall

Uppdaterad
Publicerad

Åt Marit Björgen och Krista Pärmäkoski fanns inget att göra. Men Charlotte Kalla kunde trots ett rejält fall rycka till sig ett VM-brons i damernas skiathlon. ”Jag är så himla glad”, säger hon till SVT Sport.

Charlotte Kalla fick en bra start och ledde damernas skitahlon efter första mellantiden, men i en nedförsbacke föll Kalla olyckligt. Hon var dock snabbt uppe på skidorna igen och kunde jaga ikapp Marit Björgen i täten – men det kostade energi.

– Det var en snäv kurva och det var mer fart nu än när vi värmde upp. Jag låg i innerspår och kunde inte ta mig någonstans när Heidi tappade balansen, säger Charlotte Kalla till SVT Sport.

Vinterstudion

– Men jag tyckte jag kunde slappna men  det var tufft när de började köra efter skejten, fortsätter hon.

”Jag är så himla glad”

Trots fallet och upphämtningen kunde Kalla hänga med bra under den klassiska delen. Men direkt efter skidbytet fick hon släppa Marit Björgen och Krista Pärmäkoski i täten och istället inrikta sig på en kamp om bronset mot Heidi Weng.

Men någon riktig kamp blev det aldrig. Ut på sista varvet ryckte Kalla i backen efter stadion och Weng kunde inte svara. Efter det kunde Kalla defilera hem sitt brons – och sin tionde VM-medalj totalt. 

– Jag är så himla glad. Det var stort att få ta en medalj i inledning av VM, säger Kalla.

”Sveriges historisk bästa”

Och efteråt hyllande SVT:s kommentatorer Kalla som Sveriges bästa kvinnliga skidåkare genom tiderna.

– Redan före det här är Kalla den bästa kvinnliga skidåkare i Sverige någonsin har haft, trots Toini Gustavsson två individuella OS-guld. Nu bygger hon på med ännu en medalj, säger kommentatorn Jacob Hård.

Bakom Kalla blev Anna Haag näst bästa svenska på en 18:e plats och för Stina Nilsson blev tävlingen en besvikelse med en 26:e plats.

Junioren Ebba Andersson gjorde VM-debut. Tyvärr fick hon sämsta tänkbara start när hon föll i en sväng precis efter starten. Men Ebba lyckades återhämta sig och kunde tillslut köra in på en plats 22. En godkänd VM-debut.

VM-historiens bästa

Vann gjorde tillslut Marit Björgen efter att ha ryckt ifrån Pärmäkoski i sista branten. I och med guldet blev Marit Björgen den mest segerrika skidåkaren i VM-historien med 15 guld – ett mer än ryskan Jelene Välbe.

Så sänds skid-VM i Lahtis.

Charlotte Kallas VM-medaljer

2009, Liberec: Brons stafett.

2011, Oslo: Guld sprintstafett (med Ida Ingemarsdotter), silver stafett.

2013, Val di Fiemme: Silver sprintstafett (Ingemarsdotter), silver stafett.

2015, Falun: Guld 10 km (f), silver stafett, brons skiathlon 7,5+7,5 km (k/f), brons 30 km (k).

2017, Lahtis: Brons skiathlon 7,5+7,5 km (k/f).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet