Foto: Bildbyrån

Efter astmaproblemen – Norge vill ändra köldgränsen

Uppdaterad
Publicerad

I länder som har sträng kyla, som Sverige och Norge, har astma blivit allt vanligare inom längdskidsporten sedan sprintåkning infördes.
Därför har den norske idrottsläkaren Inggard Lereim tagit initiativ till att ändra köldgränsen.

– Vid ett möte i Internationella skidförbundets medicinska kommitté om några veckor ska vi diskutera om temperaturgränserna ska justeras. Vi måste skydda längdåkarna, både i tävling och i träning, säger han till tidningen Dagbladet.

I dag är köldgränsen minus 18 grader. Är det kallare än så ska ett skidlopp ställas in.

– Jag hoppas att vi kan sätta köldgränsen ned mot tolv grader i sprint, där åkarna är som mest utsatta. Hård sprintträning i kyla är väldigt irriterande för lungorna, säger Lerheim.

Han vill också att man tar hänsyn till vinden när man sätter en köldgräns.

Norges landslagschef Vidar Løfshus ställer sig bakom förslaget.

– Det finns inget tvivel om att sprintåkning i kyla har gett oss extra utmaningar när det gäller luftvägarna, säger han.

I Norge förs en debatt om astma inom skidåkningen sedan det framkommit att skidåkare ska ha blivit erbjudna astmamedicin trots att de varit friska. En utredning är på väg att starta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer