Foto: Bildbyrån

SVT:s expert efter avhoppen: ”Gör uppehåll i världscupen”

Uppdaterad
Publicerad

Flera av de största stjärnorna avstår årets Tour de Ski för att träna inför OS.

SVT:s expert Anders Blomquist vill nu att internationella skidförbundet ser över tävlingsprogrammet.

– I så fall får man göra ett upphåll i världscupen i januari, för att ge möjlighet till en träningsperiod inför ett mästerskap, säger Blomquist i Vinterstudion.

Årets Tour de Ski saknar flera av de största namnen. På herrsidan har världscupledaren Johannes Hösflot Kläbo prioriterat att förbereda sig inför OS och bland damerna är det ännu fler som står över touren. Svenska stjärnorna Charlotte Kalla och Stina Nilsson samt norska skiddrottningen Marit Björgen har alla valt träning under jul- och nyårsperioden.

– Det är olyckligt när några av våra största stjärnor inte är med och tävlar i touren, men det är en speciell säsong med OS som kräver extremt mycket förberedelser, så jag förstår också åkarna. Men om det här skulle fortsätta i flera år blir det ett problem för touren, säger Niklas Jonsson i internationella skidförbundets, Fis, längdkommitté.

Tour de Ski

Att flytta touren till en annan period under säsongen är inte lösningen, enligt Jonsson.

– Jag tror att en del av succén med touren är att den ligger där den ligger, runt jul och nyår. Den konkurrerar inte med så många andra idrotter och det är många som har möjlighet att titta.

”Gör uppehåll i världscupen”

SVT:s expert Anders Blomquist håller med, men ser samtidigt åkarnas behov av en längre träningsperiod.

– I så fall får man nog göra ett uppehåll i världscupen i januari, för att ge den möjligheten inför ett mästerskap. För ur ett åkarperspektiv är det ingen tvekan om att de gör det de tror mest på, säger Blomquist.

– Det finns också undersökningar som visar att det är lätt att dra på sig sjukdom direkt efter touren. Det är ett ökat riskmoment med så mycket tävlingar, mycket resor och man träffar mycket folk... Man ökar risken att inte kunna vara med i mästerskapet.

Hård pekar på skidskyttet

SVT:s kommentator Jacob Hård håller med Blomquist.

– Jag tror att man måste titta på det totala världscupprogrammet. Snegla på skidskyttet, där kör alla allt. Ingen avstår om man inte är sjuk eller skadad. Men de har också färre tävlingar och de ligger i block med lediga perioder emellan. Det kanske finns saker att hämta där.

Niklas Jonsson håller med om att det totala tävlingsprogrammet behöver ses över för att skapa fler möjligheter till träningsperioder. Han tycker också att systemet med prispengar, där man omfördelat så att fler åkare får ta del av den totala prissumman, behöver utvärderas.

– Sedan tror jag alltid att vi får räkna med att åkarna väljer bort vissa tävlingar under en vinter, för det är extremt många lopp som programmet ser ut nu. Men att man plockar bort den här veckan är väldigt olyckligt.

Åkarna om Tour de Ski

Andrew Musgrave

– Det är självklart en viktig tävling och ett av huvudmålen för säsongen. Jag svarar bra på högintensiv träning så även om jag får usla resultat utgör Tour de Ski en utmärkt period av högintensiv träning. Men OS är förstås det största i år. Det är det man kommer att minnas om tre år. Det är synd att flera av de bästa åkarna inte är här men det är förståeligt. Alla får välja det upplägg som passar dem bäst.

Anna Haag

– Touren är viktig för att den är annorlunda, och det är en bra TV-tid när väldigt många kan titta. Den har svårt att komma upp i samma nivå som mästerskap, men touren som helhet har definitivt mer status än enskilda världscuplopp.

Calle Halfvarsson

– Det är tråkigt att det blir så (att stjärnorna avstår, reds anm.), det minskar kanske lite intresset för den här tävlingen som egentligen är den största vi har förutom mästerskap. Det är lite trist.

Hade själv avstått Touren, om du inte hade blivit sjuk innan jul?

– Ja, det var på tal om jag skulle åka eller inte, om jag hade kört tävlingarna fram till jul. Men nu var det i alla fall inget snack om saken eftersom jag missade tävlingarna i både Davos och Toblach.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de Ski

Mer i ämnet