Maksim Vylegzjanin är en av fyra som utreds. Foto: Bildbyrån

Efter Legkovdomen: Fyra till kan stängas av

Uppdaterad
Publicerad

Idag gick den internationella olympiska kommittén ut med att ryssarna Alexander Legkov och Jevgenij Belov stängs av från OS på livstid på grund av att de var dopade under OS i Sotji 2014. Nu går också det internationella skidförbundet ut med att Julia Ivanova, Jevgenia Sjapovalova, Alexej Petukhov och Maxim Vylegzhanin kommer att utredas. Beslut är att vänta nästa vecka.

Det internationella skidförbundet, Fis, berättar att de kommer undersöka samtliga fall efter att alla beslut har kommit.

Efter det tas ett beslut om de kommer att få delta i världscupen trots att de är avstängda från OS.

SVT Sport har varit i kontakt med Fis generalsekreterare Sarah Lewis som är på väg till föreningen för nationella olympiska kommittéers generalförsamling.

– Vi ger inga personliga kommentarer eller spekulationer i det här ärendet, skriver hon i ett sms.

Vylegzhanin tog tre silver i OS i Sotji (femmilen, lagsprinten och stafetten). Ingen av de övriga tog medalj.

”Det här är bara början”

SVT-kommentatorn Jacob Hård ser Legkovdomen som toppen av ett isberg.

– Jag tror att det här är bara början på någonting som kommer att rullas upp nu de kommande veckorna. Vi har väntat på de här utredningarna från IOK och här kommer nu det fösta steget. Det här är en uppföljning av den statsstyrda massdopning som förekommit i Ryssland, säger Hård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.