Norska skidskytten Emil Hegle Svendsen avslutar karriären Foto: TT Nyhetsbyråm

Emil Hegle Svendsen lägger av

Uppdaterad
Publicerad

Två av de allra största idrottstjärnorna inom vintersport har tackat för sig. Ole Einar Björndalen och Marit Björgen avslutade nyss sina karriärer. Nu ställer sig en tredje till den duon. Skidskytten Emil Hegle Svendsen meddelade idag att karriären är över.

Ole Einar Björndalens meriter slår det mesta i skidskyttevärlden och idag lägger en annan stor skidskyttestjärna geväret på hyllan: landslagskollegan Emil Hegle Svendsen har bestämt sig för att han är färdig med sin elitsatsning.

– Jag behövde lite tid efter OS för jag har ofta känt att gnistan kan komma tillbaka. Jag skulle gärna haft lite av Ole Einars motivation och fortsatt, men det har jag alltså inte. Därför lägger jag av, sa en tårögd Emil Hegle Svendsen under en presskonferens på förmiddagen idag.

Vinterstudion

Med sina tretton OS-medaljer är Björndalen bäst genom alla tider på herrsidan i den olympiska historien. Emil Hegle Svendsens åtta OS-medaljer ger honom en delad andraplats i skidskyttehistorien i det avseendet. Ricco Gross och Sven Fischer, Tyskland har också åtta medaljer var.

Genombrottet i Östersund

Det stora internationella genombrottet kom under skidskytte-VM i Östersund 2008 då han vann två individuella VM-guld och ett silver. Det är klassiska bilder när han i en mäktig spurt vann över självaste Björndalen i masstarten.

Av hans 21 VM-medaljer är tolv guld och också där är han bara slagen av Ole Einar Björndalen som har 20 VM-guld.

Under sina tolv världscupsäsonger har han slutat topp tre i totala världscupen sju gånger. Det har blivit en totalvinst och 37 världscupsegrar för norrmannen.

insta

– Han var ju ung när jag var medelålders. Det var ju han och Fourcade under stor del av min karriär. Från 2008 till 2014 var han riktigt bra. En utpräglat stark avslutare som ju var på vippen att få köra stafetten i längd-VM 2011 i Oslo. Nu på slutet har det gått lite nedåt, så det känns som ett naturligt steg att han lägger av, säger SVT:s expert Björn Ferry.

– Han har varit dominant, en av de allra bästa, men än han har hamnat lite i skymundan av Björndalen i början och sedan Fourcade. Han är en färgstark stjärna och jag försökte lansera honom som skidskyttets Zlatan eller Northug, men det gick inte. Den har han förlorat, men han är en karaktär, fortsätter Ferry med ett skratt.

Kroppen sliten

Senaste säsongerna har Svendsen brottats med en del sjukdom och när det blev två silver och ett brons nu under OS i Pyeongchang, sa norske tränaren Siegfried Mazet till NRK:

– Han håller nivån om han själv önskar att tävla. Han är mästerhjärnan i laget och jag håller tummarna att han fortsätter.

Nu blir det inte så. Karriären är avslutad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet