Frida Hansdotter med fans och Anna Swenn-Larsson med en räv. Foto: Therese Bosta/SVT Sport

En morgon med det alpina landslaget

Uppdaterad
Publicerad

Med över tvåhundra resdagar om året och på ständig jakt efter perfekta träningsförhållanden i backen. SVT Sport hängde på det alpina damlandslaget en morgon i Österrikiska Mölltal.

Alpina skidåkare från flera olika nationer trängs i tåget som ska ta dem upp på berget. Stämningen är avslappnad och man känner sig välkommen.

06.30 rullar tåget iväg. Väl på toppen, 3000 meter över havet, värms det upp med stretch. När vi tar oss ut i backen en timme senare får Anna Swenn-Larsson syn på en räv som smyger sig närmare.

– Vad coolt!, utbrister hon.

08.00 och träningen är igång. Frida är ute först och får tips av tränarna.

– Ja, jag såg det på film på senaste träningen, att jag kan pusha mer, säger Frida och ger sig iväg för ännu ett träningsåk.

Sedan är det liften upp igen som gäller.

För oss som står kvar blir det mycket väntan. Men tränarna ser nöjda ut och bjuder på kaffe. Det är ju trots allt rätt schysst utsikt.

I damernas grupp 1 ingår Anna Swenn-Larsson, Frida Hansdotter och Emelie Wikström. Även Maria Pietilä Holmner i vanliga fall, men hon har dragits med ryggproblem och kom aldrig iväg till Österrike. Sara Hector skulle också ingått i grupp 1 men har valt att köra med Grupp 2 eftersom hon vill samla poäng i Europacupen.

Frida kommer upp igen och det filas på tekniken in i minsta detalj tillsammans med tränare Calle Enocson.

– Det känns bra men det var nya skidor nu så det blev lite annat, säger Frida.

Med en vecka kvar till världscuppremiären i Sölden har hon fortfarande inte riktigt hittat rätt med materialet. Nya pjäxor och skidor testas ut. I Sölden är det bara storslalom som gäller och det är först till slalompremiären i Levi som allt ska sitta.

Fysio Peter Qvick antecknar tiden. Frida var snabbast men de andra två bara några hundradelar efter och jag frågar hur det sett ut hittills.

– Jo, men det har sett bra ut. Jag ska inte säga för mycket. Jag är ju bara fysio säger han och skrattar.

– Men de här tjejerna är ju bäst på slalom. Storslalomen har sett ok ut, men det blir spännande i Sölden. Det är ju en rätt så svår backe där.

Han tar upp walkie-talkien och rapporterar ner till målgången.

– Jag säger till när ryssen kommer.

Ryska landslaget tränar intill.

Efter sex åk är snön alldeles för uppvärmd av solen och det är dags att ta sig ner i dalen igen. På väg ner stoppas Frida av några yngre tjejer.

– Ah, its Hansdotter! Can We take a picture?

I Österrike känner man igen den svenska stjärnan. Såklart.

Ännu en morgon i den alpina fabriken.

LÄS OCKSÅ: Galna siffrorna – Shiffrin vs. Hansdotter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.