Frida Karlssons andra karriär.

Experten: Karlsson kan vinna Lidingöloppet

Uppdaterad
Publicerad

Längdstjärnan Frida Karlsson lär kunna göra en riktigt bra tid på Lidingöloppet.
Hon kan rentav slåss om segern, säger friidrottsexperten A Lennart Julin.
– Hon borde kunna hänga med bra i täten, säger han.

Julin är snabb med att flika in en reservation inför lördagens klassiska terränglopp. Han vet inte vilken form Frida Karlsson är i, eller hur hon hanterar distansen – och hon är trots allt längdåkare i första hand.

Men bara det att hon väljer att ställa upp är ett tecken på att träningen har fungerat bra under sommaren, säger han. Startfältet bjuder inte heller på den allra mest mördande konkurrensen, enligt Julin. Där finns kenyanskan Sylvia Medugu som vann på 1.53,00 i fjol, där finns etiopiskan Yesimebet Tadesse, finländska veteranen Annemari Kiekara (tidigare Sandell) och kapabla svenska löpare som Hanna Lidholm, Johanna Eriksson, Malin Starfelt och Carolina Wikström.

Med i ungdoms-EM

– Det känns som att startfältet ligger på en nivå som gör att hon nog ska kunna hänga med där framme. Någonstans runt topp sex borde kanske gå... men det är också bara en spekulation från distans, säger A Lennart Julin.

Mellan tummen och pekfingret säger Julin att en tid kring 1.55 borde vara rimlig för Frida Karlsson. Att han tror så mycket på det 20-åriga stjärnskottet beror på att han vet vad han pratar om. Karlsson prioriterar visserligen längdåkningen – medaljsuccén i vårens VM-debut är redan klassisk – men hon har också en bakgrund som framgångsrik löpare på ungdomsnivå. Hon har vunnit lilla Lidingöloppet flera gånger och har också varit med friidrottslandslaget i både ungdoms-EM och Finnkampens ungdomslandskamp.

– Man såg ju att hon hade förutsättningar för löpning. Om man har sett henne springa så ser man att det finns mer än bara hjärt- och lungkapacitet, och jävlar anamma. Hon är också duktig på att springa rent tekniskt, även om jag inte har sett henne som löpare på ett par år.

Johaug och Majbäck

Att det finns längdåkare med löpstyrka har visats många gånger genom historien. I början av 1990-talet var Christer Majbäck en erkänt duktig löpare vid sidan om längdåkningen, tidigare landslagsåkaren Johan Olsson var 15:e man i Lidingöloppet förra året och i somras väckte norska världsstjärnan Therese Johaug stor uppmärksamhet när hon tog guld på 10 000 meter i norska mästerskapen.

Men det finns utmaningar för den som vanligtvis fokuserar på träning mot längdåkning. Förr i tiden, när det bara fanns klassisk stil inom skidåkningen, var det mer naturligt att växla mellan snöiga spår och löparbanor eller terrängspår. Med längdåkningens fristil är träningen nödvändigtvis inte lika välmatchad.

”Något helt annat”

– I löpningen tillkommer det en faktor som inte finns inom skidåkningen: den mekaniska belastningen. När du åker skidor så glider du i huvudsak fram, medan du i löpning kastar upp dig själv i luften i varje steg för att sedan fånga upp dig själv. Det blir en muskulär belastning som är av en helt annan karaktär, säger A Lennart Julin.

Det är just det, liksom ovanan att springa en så lång distans, som kan fälla Karlsson.

– Det som hon har sprungit tidigare har varit kort långdistans, upp till en mil. Nu ger hon sig på tremilen och det blir något helt annat. Men uppenbarligen måste träningen ha gått bra eftersom hon anmäler sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer