Vinterstudion har premiär om en månad. Flera svenska stjärnor tippas vara med i kampen om totalsegrarna i sina sporter. Foto: Bildbyrån

Experterna: Svenskhoppen som kan vinna världscupen

Uppdaterad
Publicerad

Den 23 november är det premiär för Vinterstudion och med säsongen på ingång stiger pulsen.

Våra experter har listat de svenska namnen som är hetast i jakten på att ta hem den totala världscupen.

– Tar hon ett kliv till på distanssidan så är hon med och slåss där uppe, säger SVT Sports expert Anders Blomquist.

Svenskhoppen:

Stina Nilsson, längdskidor

SVT:s expert Anders Blomquist: Hon är den av svenskorna som har störst chans. Men jag tror att det blir väldigt, väldigt svårt eftersom det inte är mästerskap så Therese Johaug kommer att åka allt. För att Stina ska stå som slutgiltig segrare krävs att exakt allt ska funka. Hon har så extremt hög nivå på sprint och hon tar mycket poäng där. Hon är taktiskt skicklig och kan göra det bra på distanslopp också. Hon har år för år höjt sin kapacitet på distansnivå. Tar hon ett kliv till på distanssidan så är hon med och slåss där uppe.

Sandra Näslund, skicross

SVT Sports kommentator Björn Becksmo: Sandra Näslund är Sveriges hetaste kandidat till att plocka hem en världscup i vinter. De tre senaste säsongerna har hon slutat tvåa, etta och tvåa i totalen. Den här säsongen matchar hon sin menatala styrka med en brutal fysik hon byggt upp under sommaren. Hon hade en plump i protokollet i fjol med en 17:e plats i Idre, den missen kostade henne totalen. Nu är hon ute efter revansch. Siktet är inställt på kristallgloben och jag tror hon har vad som krävs i år.

Hanna Öberg, skidskytte

SVT Sports kommentator Ola Bränholm: Det är tio år sedan Helena Ekholm vann den totala världscupen, jag tror att det är dags för en svensk totalsegrare i år igen. Hanna Öberg har både spetsen och jämnheten och hon hade krigat om totalsegern redan i fjol om hon inte hade avstått sex tävlingar på grund av VM. I år är planen att köra allt och det kan mycket väl räcka hela vägen.

Bubblarna:

Walter Wallberg, puckelpist

SVT Sports kommentator Peter Jonsson: Han bör kunna vara med och utmana om topp tre i den totala världscupen, och även konkurrera med suveräne Mikael Kingsbury. Det känns inte realistiskt att Walter Wallberg ska kunna vinna redan i vinter, med tanke på att Kingsbury vunnit åtta år på raken. Han är fortfarande tonåring, fyra på VM i fjol, fyra på totala världscupen – nu känns det som att han kommer ta nästa kliv och då kan det hända väldigt mycket. Han är yngst i världstoppen och han finns i en framgångsrik miljö, de är fyra stycken som varit topp tio i vintras och tränas av en legendar i branchen, svenske Lars Fahlén.

Ebba Andersson, längdskidor

Anders Blomquist: Hon gjorde en helt galen säsong förra året. I distansloppen höll hon en så hög nivå hela säsongen att det nästan var overkligt. Men hennes problem är sprintarna, hon tar inte så mycket poäng där. Ebba är ung och i utveckling så jag tror att hon kommer fortsätta utvecklas som distansåkare, och hon kommer nog även ta en del poäng i vissa sprintar.

Frida Karlsson, längdskidor

Anders Blomquist: Frida är superspännande, hon har som junior visat att hon är en duktig sprinter också. Hon är som Ebba i utveckling och tog ett jättekliv i fjol. Hon är för ung tror jag för att kunna hålla en nivå som krävs hela säsongen, men jag tror att hon tar en hel del poäng.

Charlotte Kalla

Anders Blomquist: Charlotte har så extremt hög potential och kapacitet. Nu när det är ett mästerskapsfritt år kommer hon åka mycket världscupar tror jag. Hon behöver hitta sprintform till de viktigaste tävlingarna. Hon har haft formmässiga dalar, hon har haft dippar, dem kan hon inte ha om hon ska slåss om segern i världscupen.

Arkiv: Höjdpunkterna från förra vintersäsongen (23 april 2019)

”Tjuvstart” i helgen

Alpina världscupen startar redan i helgen med storslalomtävlingar i Sölden.

På lördag kör damerna, på söndag herrarna. Tävlingarna sänds i SVT med start 9.50 i SVT1/Play båda dagarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.