Explosion av Kläbo – svenskarna utanför pallen

Uppdaterad
Publicerad

Åtta svenska herråkare gick vidare från sprintkvalet. Fem stycken fick fortsätta vidare till semifinal och väl i finalen tog det stopp för Teodor Peterson och Oskar Svensson som hamnade utanför pallen.

Det var tuffa namn som toppade semifinalsheaten. Tillsammans med Calle Halfvarsson och Teodor Peterson fanns även de tre medaljörerna från OS-sprinten.

Trots den bästa tiden av alla åkare i sprintkvartsfinalen mäktade inte Halfvarsson med i semifinalen som slutade sist i sitt heat.

– Det var ingen höjdare. Det var väl ungefär som det varit för mig hela säsongen, det kan hålla en kvart sedan finns inte krafterna riktigt där när det ska gå riktigt fort, säger Hlafvarsson till SVT Sport.

I stället var det Teodor Peterson som imponerade hela sprinten igenom. Efter att ha gjort alla rätt i kvartsfinalen där han slutade etta, kammade han även hem andra platsen i samma tuffa heat som Halfvarsson i semifinalen. I finalen räckte det inte till trots ett försök att hålla rygg på norske Johannes Kläbo som stod för en riktig explosion.

Kläbo var ostoppbar

– Jag hade en bra känsla i dag, det lilla som fattades var återhämtningen mellan loppen, säger Peterson.

– Jag bestämde mig för att vara offensiv i finalen och kände att jag var tvungen att försöka hänga på när han (Kläbo) stack. Jag jobbade så länge jag orkade men det blev bara mer och mer syra i benen. Jag är nöjd med dagen men inte med att jag slutade sist i finalen.

Oskar Svensson knep den femte platsen och slutade som bäste svensk, 2,29 sekunder före Peterson. Ingen kunde däremot rå på den norske suveränen Kläbo som var helt ostoppbar och vann ohotat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.