Falk vill se ny sprintdrottning: ”Får vara vem som helst – bara det är en svensk”

Uppdaterad
Publicerad

Stina Nilsson och Hanna Falk blev tvåa respektive trea i den totala sprintcupen förra säsongen. Maiken Caspersen Falla vann cupen för andra året i rad – nu vill Falk se en blågul totalsegrare.

– Det får vara vem som helst – bara det är en svensk, säger hon till SVT Sport.

Stina Nilsson vann sex sprintlopp förra säsongen och Hanna Falk nådde sprintpallen fem gånger.

Men trots imponerande insatser från de båda svenskorna tog norskan Maiken Caspersen Falla hem totalsegern i sprintcupen.

Vinterstudion

”Ser henne som en väldigt stark konkurrent”

– Jag ser henne som en väldigt stark konkurrent, som är väldigt bra på väldigt mycket. Det är väl därför vi har haft så många dueller, i och med att vi bemästrar skejt, klassiskt och olika typer av banor, säger Stina Nilsson.

Nilsson vann premiärsprinten här i fjol – just före Falla. För att upprepa den bedriften är det flera bitar som måste falla på plats.

– Det gäller nog att jag får till ett väldigt bra bett under skidorna i kombination med bra surf under skidorna. Och att jag sköter mig tekniskt och snabbhetsmässigt. Det är en utmanande bana och det är uttmanande faktorer som kommer avgöra vem som vinner.

”Väldigt kul med jaktstart på slutet”

Världscuppremiären i Ruka är en tre dagar lång minitour. Den inleds med klassisk sprint, fortsätter med 10/15 kilometer klassiskt på lördag och går i mål med jaktstarter på söndag.

– Jag tycker att det är väldigt kul med jakstart på slutet, som helhet tycker jag att det ska bli en spännande helg. Först och främst ser jag fram emot sprinten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet