Rickardsson svensk mästare efter uppvisning

Uppdaterad
Publicerad

Daniel Rickardssons frenetiska åkning gav honom SM–guld i femmilen. Skellefteå–publiken fick se en vändning när 36–åringen Rickardsson, efter knappa två mil, lyckades klättra förbi ledaren Jens Burman – till en ledning som han aldrig släppte.

– I dag var det kul att stå överst på pallen. Grundplanen var att vara med och sen öka takten. Jag kände mig pigg så det var bara att tuffa på, säger Rickardsson till SVT Sport.

Daniel Rickardsson visade fin form när han på ett imponerande sätt tog hem SM-guldet i herrarnas 50 km. Han vann med över en minuts marginal till tvåan Jens Burman. Men 36–åringen Rickardsson gick till en början en tuff kamp mot den tretton år yngre Burman.

Det fina vädret i Skellefteå hade lockat storpublik. Och de fick se 23–årige Burman i ledningen i början av loppet. Burman knep SM-silvret och såg till att pressa Rickardsson till ett fint resultat.

– Det var inte förrän sista varvet som jag kände att jag var säker, säger Rickardsson till SVT Sport.

Vinnarens hiskeliga tempo

Trots Burmans snabba visade det sig att den avslutande femmilen blev bli Rickardssons tävling. Hudiksvalls IK–åkaren tog sig förbi Burman efter två mil och höll ledningen på ett säkert sätt. Hans uthållighet och hiskeliga tempo var segerreceptet.

– Jag har haft en stabil säsong. I det stora hela känner jag att jag har haft bra form under hela säsongen, säger Rickardsson som än så länge inte har några planer på att avsluta karriären.

– Jag tycker fortfarande att det är jättekul att träna och tävla så jag ser inget slut på det än så länge. Jag känner fortfarande att jag utvecklas och det är ett bra driv i landslaget med alla unga som kommer in.

Marcus Hellner växte ju längre loppet fortlöpte. Han tog rygg på Burman och klättrade till en tredjeplats.

Resultat, herrarnas femmil

1) Daniel Rickardsson, Hudiksvall, 2.16.47,5

2) Jens Burman, Åsarna, +1.09,8

3) Marcus Hellner, Gellivare, +1.51,4

4) Oskar Svensson, Falun Borlänge, +2.06,0

5) Karl-Johan Westberg, Borås, +3.16,1

6) Teodor Peterson, Umeå, +4.05,4

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.