Ferry: ”Allt förtroende är borta”

Uppdaterad
Publicerad

Frånta Ryssland VM i skidskytte – och förbjud alla mediciner inom elitidrotten. Det menar SVT Sports skidskytte-expert Björn Ferry är rätt väg att gå sedan allt fler uppgifter rullas upp i den ryska dopningsskandalen. ”Bort med alla mediciner inom elitidrott – det är för friska personer. Punkt”, säger Ferry.

Över 1000 ryska idrottare ska har varit inblandade i Rysslands manipulation av dopningsprover. Det konstaterades i den uppföljning av McLaren-rapporten som presenterades i fredags.

Internationella skidskytteförbundet, IBU, bekräftar nu att 31 av dessa idrottare är skidskyttar.

”Det känns ju tragiskt”

– Det känns ju tragiskt, säger SVT Sports expert Björn Ferry.

– Allt förtroende är borta och det drabbar de rena idrottarna, och de som lyckas och blir misstänkliggjorda fast de är rena. Man undrar ju vart de för hela idrotten. Det är en stor skandal.

Du var med och tävlade i Sotji-OS 2014, hur känns det?

– Som tur var blev man inte fyra där. Men vi har ändå blivit fyra under fyra mästerskapsstafetter under min karriär – och då har de (Ryssland) varit före oss alla gånger. Det är sånt man tänker på.

– Vi var fyra på VM 2011 i Ryssland, då var de tvåa.

Vill frånta Ryssland VM

Nu hoppas Ferry att eventuella skyldiga straffas – och att Ryssland fråntas VM 2021.

– Bort med det! Nu är det bara några år kvar, då är det fel. De ska inte ha VM. Punkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.