Ferry: ”Inte en skattekrona till elitidrotten”

Publicerad

Noll kronor i bidrag från staten till elitidrotten – det är Björn Ferrys förslag i fall det skulle komma fram att svenska elitidrottare dopar sig. – Var jag Stefan Löfvén skulle jag säga ”skulle det vara så att vi har ett svenskt dopningsfall då får de fixa sitt själv, det är inget skattebetalarna ska betala”.

Den före detta skidskyttestjärnan blir förbannad när dopningsämnet kommer på tal och Uppdrag gransknings avslöjande att experter pekar ut en svensk skidåkare på lista över misstänkt dopning.

– Vi ska vara förebilder som elitidrottare, kan vi inte vara det då är det ingenting man ska supporta, tycker Ferry.

SVT Sports skidskytteexpert sträcker sig till och med så långt som han ifrågasätter om man ska fortsätta visa sporten i tv.

– Gränsfall om vi ska visa det i SVT, ska vi visa skidåkning om vi börjar ha sånt. Då tycker jag det är allvarligt. Ett sätt att i alla fall från samhällets sida, allas sida, säga att vi accepterar inte det här . Annars tittar vi bara igen, vi vill se rekorden, men glömmer skandalerna. Vi tittar ändå på OS, Tour de France har lika många tittare nu som de någonsin har haft. Det blir som ett hyckleri från allihop. Ah, jag vet inte...

”Tog mycket energi”

Under sin aktiva karriär tävlade Ferry förstås mot andra idrottare som han hade starka misstankar mot var dopade.

– I perioder tog det där mycket energi så då bestämde jag mig själv för att ”skit i det, man kan ändå inte styra det. Jag kör på och försöker göra mitt bästa” . Annars får man för mycket fokus på annat och tappar koncentrationen själv.

Han upplever att snacket kring dopningen gick i vågor.

– Efter Salt Lake givetvis, jag var med där, då var det stora skandaler men det var ju samma i Turin, österikarna som åkte dit och så var det lugnt ett tag. 2009 åkte fem ryssar dit för epo, stor skandal och så blev det lite lugnare. Vancouver var det inte så mycket, sen Sotji igen. Det har varit ganska konstant nivå, men hur diskussionerna går har varierat över tid.

– Sen kom det igen när man trodde det var bra, jaha då åker det dit några igen...

Hur upplever man det?

– Det är fruktansvärt. Det sabbar hela poängen med idrott. Oavsett om de åker dit, bara att vi har de här diskussionerna går bara förtroendet för idrotten ner i källaren. Och det drabbar alla, framförallt de rena idrottarna, säger Björn Ferry.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer