Laukkanen pekar på sitt sorgeband. Foto: Bildbyrån

Finländska vann – hedrade avlidne tränaren

Uppdaterad
Publicerad

Innan fredagen hade hon aldrig vunnit i världscupen. I dag tog Mari Laukkanen andra raka segern när hon höll undan i jaktstarten. Hon åkte med svart sorgeband sedan landslagets skyttetränare Asko Nuutinen avlidit sent i går kväll.

– Det här var för honom, säger Laukkanen till NRK.

En latebloomer. Så kan man beskriva finländskan Mari Laukkanen. Innan den här helgen hade 29-åringen aldrig tagit en världscupseger. Men i sprinten tog hon segern 6,7 sekunder före Justine Braisaz.

Och i dagens jaktstart fortsatte framgångarna. Stabilt skytte gjorde att Laukkanen hade en halv minuts ledning inför sista skyttet. Då kom första bommen för dagen. Men även om jagande Gabriela Koukalova sköt fullt hjälpte inte det mot en åkstark Laukkanen, som vann 26 sekunder före.

– Den här dagen var för honom. Det var känslosamt från det att jag träffade laget i dag. Jag tänkte bara på honom i dag, säger Laukkanen till NRK.

– Han var med från början, och var alltid i mitt liv. Jag ringde alltid honom när jag behövde hjälp. Han fanns alltid där för mig. Han trodde alltid på mig. Jag vet att han skulle vara stolt över mig, säger hon.

Samtliga finländska åkare hade svart sorgebindel på sig under dagens lopp, för att hedra skyttetränaren Asko Nuutinen, som avled sent i går kväll efter att ha drabbats av en hjärnblödning förra helgen. Han blev 60 år gammal.

Laura Dahlmeier säkrade segern i jaktstartscupen, med en niondeplats.

Anna Magnusson gick i mål som 21:a – och åkte därmed upp sig två placeringar, trots två bom i första skyttet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.