Kari-Pekka Kyrö. Foto: TT Nyhetsbyrån

Finländske skandaltränaren: ”En ryss hade fått fyra år”

Uppdaterad
Publicerad

Therese Johaugs dopningsdom blev 18 månaders avstängning. Kari-Pekka Kyrö, som tränade det finländska skidlandslaget vid dopningskandalen i Lahtis 2001 tror att det bara är norrmän och svenskar som kommer undan med en så kort avstängning.

Enligt Kari-Pekka Kyrö, som nyligen har avtjänat sin 16 år långa avstängning efter VM i Lahtis 2001 då sex finländska åkare åkte fast för dopning, tycker att två år hade varit ett rimligt straff för Therese Johaug.

– Om det hade varit en rysk idrottsman så hade det blivit sett som avsiktlig användning av anabola steroider och därmed resulterat i fyra års avstängning. En finländare hade fått två år och då hade läkaren också fått utövningsförbud. Sedan har vi de här två skojarna, Norge och Sverige, så kallad skandidoping, säger Kyrö till finländska Ilta-Sanomat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.