Johaug under presskonferensen.

Fis nöjt med Cas-domen

Uppdaterad
Publicerad

Kommentarerna kring domen mot Therese Johaug kommer från alla håll. Internationella skidförbundet, Fis, är överens med Cas dom.

I ett pressmeddelande kommenterar Fis domen mot Johaug:

”Fis är nöjt med att en fristående instans har värderat och belyst fakta i ärendet och opartiskt kommit fram till en dom. Detta var också orsaken till att Fis överklagade domen till Cas”

Det var Internationella skidförbundet, Fis, som överklagade Johaugs avstängning, som man ansåg var för kort. Cas-domarna skriver i beslutet att man enligt reglerna skulle ge henne mellan 12 och 24 månader och att 18 månader därmed var en lämplig avstängningstid.

Domarna noterade att Johaug inte hade kontrollerat förpackningen på läppsalvan, där den förbjudna substansen fanns uppräknad i innehållsförteckningen och att hon missade även dopningsvarningen. Därför ska hon straffas enligt regelboken som säger att idrottaren har det strikta ansvaret för vad de får i sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer