Cas tror att deras utslag kring Therese Johaug kommer senast i augusti. Foto: TT

Fis överklagan av Johaug unik

Uppdaterad
Publicerad

När det internationella skidförbundet Fis överklagade Norges idrottsförbunds dom på 13 månaders avstängning för Therese Johaug för brott mot dopningsreglerna var det unikt.

– Vad jag förstår är det första gången som Fis överklagar ett ärende till Cas, säger dess generalsekreterare Matthieu Reed till NRK i Lausanne. NRK har gått igenom Cas databas och kan bekräfta att uppgiften stämmer.

Fis har överklagat de 13 månaderna för att ”få en rimlig skärpning”. Vad det betyder är det ingen som vet eftersom Fis lagt locket på.

Får inte träna med sina lagkamrater

Varje månad har betydelse eftersom Johaug i nuvarande utslag får tävla igen 18 november i tid till starten av nästa säsong. OS i Pyeongchang, Sydkorea, inleds 9 februari. 

Under sin avstängning får Johaug inte träna med sina lagkamrater men däremot umgås med dem på fritiden.

– Fis vill troligen ha en till instans som går igenom ärendet. Men det betyder inte att de ber om en lång avstängning, funderar Reeb men det tas inte upp vad ordet ”lång” betyder.

Reeb tror att ärendet är avgjort inom fyra till fem månader, vilket betyder en bortre gräns på i början av augusti.

Den internationella olympiska kommittén, IOK, nöjde sig med Norges idrottsförbunds dom och överklagade inte. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.