Fler ryssar stängs av – ger svenskt OS-silver

Uppdaterad
Publicerad

Först stängdes de två ryska längdskidåkarna Alexander Legkov och Jevgenij Belov på livstid från OS på grund av dopning. Nu får fyra andra ryssar samma dom.

Det ger Emil Jönsson och Teodor Peterson ett OS-silver i teamsprint.

Det har nu gått en vecka sedan den ryska stjärnan, tillika OS-guldmedaljören, Alexander Legkov – tillsammans med sin landsman Jevgenij Belov stängdes av från OS på livstid.

I dagarna har ytterligare fyra ryssar väntat på beslut från utredning. Och nu blev det alltså klart att Maxim Vylegzhanin, Alexey Petukhov, Julia Ivanova och Evgenia Shapovalova också stängs av på livstid. Det bekräftar IOK, Internationella olympiska kommittén.

– Jag blir så oerhört förbannad och frustrerad när man inser vidden av det, säger SVT Sports expert Anders Blomquist.

Svenskt OS-silver

Det innebär att fyra ryska OS-prestationer från Sotji, varav två ryska medaljer, stryks helt och hållet. En av medaljerna är silvret i teamsprint – som Maxim Vylegzjanin och Nikita Kriukov tog. En medalj som nu i stället går till Emil Jönsson och Teodor Peterson.

– Vi får gå till affären och se vad de har – kanske en chipspåse, säger Jönsson på frågan hur detta ska firas.

Maxim Vylegzjanin, den i kvartetten med störst stjärnglans, tog även silver på femmilen. För en vecka var Vylegzjanin guldmedaljör, då redan avstängde Legkov vann den ursprungliga femmilen. Nu fråntas även Vylegzjanin medaljen – vilket gör att svenskar avancerar i placeringar även där. Främst Anders Södergren, som klättrar till en femteplats.

Och nu står plötsligt en tredje ryss som OS-guldmedaljör på femmilen, den ursprungliga trean, Ilia Chernousov.

Kan köra i Gällivare

I nuläget är samtliga ryska skidåkare som anmält sig för skidpremiären i Gällivare ännu tillåtna att delta. Det är ett ärende som ligger på Internationella skidförbundet, Fis, bord. Alexander Legkov kan alltså stå på startlinjen helgen den 17-19 november.

– Om det blir på det vis så känns det väldigt, väldigt underligt. Men jag förväntar mig att Fis agerar. Det är bara frågan om när, säger SVT Sports Jacob Hård.

– Det blir viktigt att verkligen få reda på vilka bevis det är och det blir intressant att se vad Fis vidtar för åtgärder, fortsätter han.

Fakta: McLaren-rapporten

I augusti 2015 får Richard McLaren i uppdrag att utreda dopningsanklagelser i friidrott mot framför allt Ryssland.

I november 2015 presenterar McLaren de första uppgifterna från utredningen och Internationella antidopningsbyrån Wada stänger av det ryska dopningslaboratoriet och den ryska antidopningsorganisationen Rusada. Internationella friidrottsförbundet IAAF stänger av ryska friidrottare från internationella tävlingar.

I januari 2016 presenteras ytterligare uppgifter från den första delen av rapporten. I juli läggs den första delen av rapporten fram, i vilken det står att den ryska dopningen har beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen i samarbete med den ryska säkerhetstjänsten. Omfattande rysk dopning ska ha pågått inför och under sommar-OS 2012, friidrotts-VM 2013, vinter-OS 2014 och sim-VM 2015. Internationella olympiska kommittén låter varje idrott besluta om ryskt deltagande i OS i Rio, 271 får vara med, 118 stoppas.

Den 9 december 2016 släpper McLaren den andra och sista delen av sin rapport som visar att mer än 1 000 ryska idrottare varit inblandade i eller dragit nytta av manipulerade dopningsprover. Av dem ska 95 aktiva vara vinteridrottare. Bland dem ska finnas tolv medaljörer från Sotji-OS.

Den 23 december startar Internationella olympiska kommittén en utredning av 28 ryska OS-deltagare i Sotji 2014, vars dopningsprover uppges vara manipulerade.

Den 22 juni 2017 säger IOK-ordföranden Thomas Bach att organisationens två utredningar av rysk dopning – dels om den statsstödda dopningen, dels om enskilda idrottare – ska vara klara senast i oktober.

Den 14 september bekräftar Wadas generalsekreterare medieuppgifter om att 95 av de 96 dopningsfall som hittills utretts efter McLarens rapporter släpptes 2015 och förra året.

Den 14 september kräver Svensk antidoping tillsammans med 16 andra nationella antidopningsorganisationer att Ryssland stängs ute från OS i Pyeongchang eftersom landet vägrat att förse Wada med underlag under utredningen av dopningshärvan i OS i Sotji 2014.

I slutet av oktober 2017 inleder IOK-medlemmen Denis Oswald förhör med de 28 ryska idrottare vars dopningsprov i Sotji uppges vara manipulerade. Förhören är planerade att pågå åtminstone under hela nästkommande månad.

Den 1 november blir Alexander Legkov och Jegvenij Belov de första ryssarna från utredningarna att stängas av. Avstängningen gäller på livstid och i OS. Legkov får även lämna ifrån sig sina medaljer från femmilen (guld) och långa stafetten (silver). Ryssland kallar domen en ”skandal” och säger direkt att en överklagan är på gång.

Den 9 november uppger Rysslands skidförbund att även Julia Ivanova, Jevgenia Sjapovalova, Alexej Peukhov och Maxim Vylegzhanin stängs av på livstid från OS-tävlande och att Ryssland blir av med två OS-silver (Vylegzjanins i teamsprint och på femmilen).

Rysslands president Vladimir Putin har hela tiden förnekat att landet någonsin haft ett statsstött dopningssystem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.