Johaug behöver inte betala advokatkostnaderna. Foto: TT Nyhetsbyrån

Förbundet betalar Johaugs advokatkostnader

Uppdaterad
Publicerad

Det norska skidförbundet kommer att betala dopningsavstängda Therese Johaugs advokatkostnader.
”Baserat på Thereses historia så tycker vi att det är kutym att hjälpa en utövare och arbetstagare i den här fasen”, säger längdkommitténs ordförande Torbjørn Skogstad.

Det norska förbundet har redan betalat 3,6 miljoner svenska kronor i samband med Martin Johnsrud Sundbys astmamedicinsavstängning, för att täcka utgifter för advokater, kommunikation och återbetalda prispengar.

Hur stor summan kan bli i Johaugfallet vet man ännu inte. Längdskidskommittén fattade beslutet på ett möte 21 oktober, utan att fråga förbundets styrelse.

– Det är naturligt att längdkommittén, som sköter längdskidåkningen, hanterar en sådan här sak så länge den inte är principiellt överordnad, säger Torbjørn Skogstad till norska VG.

”Betalar fram till en dom”

Advokaten Christian B. Hjort har hjälpt Johaug sedan det positiva dopningstestet blev känt den 13 oktober. Stjärnan har stängts av två månader i väntan på slutgiltig dom, som väntas komma efter nyår.

Därefter kan fallet gå vidare till idrottens skiljedomstol Cas. Frågan är hur länge det norska förbundet är villigt att stötta Johaug ekonomiskt.

– Vi har sagt att vi betalar fram till att vi har en dom, så får vi se hur Antidoping Norge har värderat allt, och så får vi ta upp frågan igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer