Författarens dikt till Charlotte Kalla

Uppdaterad
Publicerad

I dokumentären Tärendö – Kallas hemma läser författaren Mikael Niemi upp en dikt till skidåkaren från Tornedalen.

”Farfar tog dig ut i spåren från de allra första åren. Tur han satte dig på snö, det gav guld till Tärendö.”

Så inleder författaren Mikael Niemi sin dikt till Charlotte Kalla. De har båda vuxit upp i Pajala kommun, Mikael Niemi i staden Pajala och Charlotte Kalla i orten Tärendö, som står i centrum i den nya dokumentären Tärendö – Kallas hemma.

– Hösten 2009 uppträdde hon och jag på Norrbottensteatern i Luleå inför publik tillsammans med Björn Rosengren. Vi blev alla tre intervjuade av KG Bergström. Där och då lovade jag att skriva en hyllningsdikt till Charlotte ifall hon tog OS-guld. Sedan kom Vancouver-OS, med guld på 10 km fritt, så då var det bara att fatta pennan, berättade Mikael Niemi om hur dikten blev till.

Han har tio Vasalopp bakom sig och är själv mycket skidintresserad, precis som sin idrottande granne.

– Charlotte Kalla är en härlig, jordnära tornedaling, vi är mycket stolta över henne.

Tärendö – Kallas hemma

Dokumentärfilm som sänds 10 november 20.30 i SVT2/SVTPlay.

I Charlotte Kallas hemby finns snart ingenting kvar. Till och med macken, byns samlingsplats, ska stängas. Byborna trivs med det lilla, men vill inte bli av med allt. OS-guldmedaljören blir en symbol för den enskilda människans kraft i ett samhälle präglat av storföretag och internationell ekonomi. Än finns det hopp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.