Arkivbild Foto: BILDBYRÅN

Forskare i idrottsfysiologi: ”Syrgasmask kan ersätta astmamedicin”

Uppdaterad
Publicerad

Oskar Frånberg, doktor i medicinsk teknik, påstår att syrgasmasken skulle kunna vara ett alternativ för astmamedicin och till och med ersätta den. ”Det finns vetenskapligt stöd för det”, säger han. Samtidigt menar finska skidlandslagets fysiolog Esa Hynynen att det finska laget, som under förra säsongen tränade med syrgasmask på höga höjder, inte märkt av en sådan effekt. ”Extra syre är inte det samma som astmamedicin”, säger Hynynen.

Finska skidlandslaget har använt det. Finlands olympiska kommitté låg bakom skidlandslagets beslut att använda syrgasmask inför världscupsäsongen.

– Vi har använt det främst under höghöjdsträning. När man går upp i bergen för att träna på glaciärerna under sommaren är lufttrycket lägre och syreupptagningen minskar med 15-20 procent. Det gör då stor skillnad när man tränar med syrgasmasken, säger Esa Hynynen, specialist i fysiologi.

Astmamedicin inom idrottsvärlden

Tilltaget förvånade och väckte reaktioner i Sverige såväl som i Norge och den har kritiserats av många experter.

– Jag skulle personligen tycka att det skulle kännas udda, sa SVT Sports expert Johanna Ojala i oktober i fjol, när detta uppdagades.

I Sverige har både roddlandslaget sedan 2011 köpt syrgasmasksystemet och även idrottare som besökt Bosön har kunnat utnyttja träning med syrgasmask. Dessutom tränar också svenska mästaren i ishockey, Frölunda, också med dessa masker.

”Inte märkt minskat behovet av medicin”

Oskar Frånberg, som själv var en del i duon som tog fram dessa syrgasmasker, vill hellre se syrgasmasker än mediciner användas.

Man andas in kall och torr luft vid skidåkning och enligt Frånberg hjälper masken lungorna att vidga sig naturligt när det av kylan dras samman.

– När man använder vår mask, då får du varm, fuktad luft in i lungorna och det gäller både astmatiker och friska. En av branschens finaste tidskrifterna, Chest, skriver att ”värmeväxlande masker blockerar köldinducerad (sammandragningarna triggade av kyla) vid minskning av lugnfunktion åtminstone lika effektivt som astmediciner”, berättar Frånberg och förtydligar.

– Det innebär att maskerna funkar minst lika bra som astmamediciner, som gör att lungorna vidgas.

Men av detta har det finska laget, som Frånberg hänvisar till, inte märkt en sådan effekt.

– Jag är inte säker på exakt hur många (i den finska skidlandslaget) som har astma, men det är mer än hälften åtminstone, och det är vanligt inom längdskidåkning. Men jag har inte sett att syrgasmasken som de använts skulle sätta ner deras behov av astmamedicinen, säger finska lagets fysiolog Esa Hynynen till SVT Sport.   

Vetenskapligt stöd

Innebär det här att Martin Johnsrud Sundby kunde använt masken och då inte åka fast för dopning?

– Jag kan inte uttala mig för hur Sundby ska göra, det får stå mellan honom och hans läkare. Men det finns vetenskapligt stöd för att man inte behöver bronkvidgande medicin (astmamedicin) om man skulle använda syrgasmask istället. Rent vetenskapligt skulle det fungera att ersätta astmamedicin med masken, säger Frånberg till SVT Sport och fortsätter.

– Men det viktiga är egentligen inte själva syretillförseln utan snarare att masken hjälper den kalla och torra inandningsluften att bli lite varmare och fuktigare. Man tycker att det ser kontigt ut i skidspåret men samtidigt riskerar man åkarnas hälsa och ökar medicineringen i skidspåret, menar Frånberg som forskat i ämnet.

IOK förbjuder syrgasanvändning under OS

Efter att Finlands skidlandslag började använda syrgas på träning blossade diskussionen om syrgasanvändandets vara eller icke vara inom idrotten upp igen.

I Sverige har Sveriges olympiska kommitté, SOK, förbjudit syrgasmasker och enligt Radiosporten har Norges idrottsförbund skrivit ett kravbrev till antidopnings byrån Wada och Internationella olympiska kommittén, IOK med uppmaningen att införa ett förbund mot användandet av syrgasmasker inom idrott, något även svenska riksidrottsförbundet, RF, tycker är bra.

IOK har förbjudit användandet av syrgasmasker under OS i Rio. Förbudet gäller både träning och tävling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Astmamedicin inom idrottsvärlden

Mer i ämnet