Foto: TT Nyhetsbyrån/BILDBYRÅN

Fourcade bojkottade prisceremonin

Uppdaterad
Publicerad

När blomsterceremonien ägde rum efter mixedstafetten passade Martin Fourcade på att utnyttja tillfället till en egen protest mot de ryska åkarna. ”Jag kämpar för principer och vill ha respekt för det”, förklarar fransmannen efteråt.

Först tackade Fourcade det tyska segrarlaget och tackade var och en i sitt eget lag. Han såg då väldigt glad ut. Men det förändrades när det ryska laget skulle tacka fransmännen, där de ryska lagmedlemmarna Anton Sjipulin och Alexander Loginiov nobbade Fourcade.

Demonstrativt applåderade Fourcade i luften för att uppmärksamma publiken på det osportsliga beteendeet. Han gick sedan iväg med en blombukett i handen förbi det ryska laget, som ställt sig på bronsplatsen, och lämnade platsen innan ceremonin var över.

”Sjipulin vände mig ryggen”

– Anton Sjipulin vägrade att ta mig i handen och vände mig ryggen då vi skulle gratulera varandra efter loppet. Det var därför jag gick från prispallen, säger Fourcade kort enligt NRK.

På presskonferensen fortsatte grälet. Under den officiella utfrågningen ställdes inga frågor om incidenten vid prispallen. När sedan moderatorn frågade pressuppbådet om det fanns några övriga frågor utbröt det ett rungande gapskratt i lokalen. Det fanns en elefant i rummet som behövde lyftas fram.  

– Vårt lag är som en stor familj. Om det är någon som har problem med en av oss är det tråkigt, säger Sjipulin via tolk.

Då högg Fourcade:

– Kan du förklara vad jag gjorde? frågar Fourcade.

Sjipulin gick i svaromål:

– Vi kan alla titta på video och se vad som hände med Loginov (som växlade till Sjupulin). Under loppet var det många fransmän som betedde sig illa mot oss. Jag vill be alla inte bara Fourcade att bete sig korrekt. Vi ska inte blanda in politik i sporten, säger Sjipulin.

Foucade: ”Jag är ingen bad boy”

Fourcade var inte nöjd svaret.

– Jag gjorde inget mot Loginov och därför sitter vi här som silvermedaljörer. Enda anledningen till att vi är här (och diskuterar) beror på att de ryska herrarna inte ville skaka hand med mig, säger Fourcade som log lite när han fick frågan om ett nytt kallt krig uppstått.

– Kalla kriget var ju mellan USA och Ryssland, nej det är inget kallt krig. Jag kämpar för principer och vill ha respekt för det och jag är ingen ”bad boy.”

Världscupsuveränen Fourcade var överlycklig när han under loppet spurtade ner Sjipulin, gjorde stor segergest trots att han ”bara” var tvåa, strax bakom segrande Tyskland och Simon Schempp. Redan där anade man att det var irritation mellan Fourcade och Ryssland.

Reserverad medaljceremoni

En funktionär hämtade sedan tillbaka Fourcade som trotsigt ställde sig på pallen vid blomsterceremonin under eftermiddagen. När medaljceremonien ägde rum på ett torg i Hochfilzen under kvällen var det inga försök till försoning mellan det franska och ryska laget.

Lagen marscherade in med kylig kvällsrök ur munnarna och ställde sig på sin plats på pallen och fick medaljerna.

Efteråt gick det ryska laget ut först medan det franska stannade kvar och poserade för bilder. När det ryska laget såg det vände det tillbaka för att bli fotograferat och ignorerades av det franska.

Efteråt fick Fourcade svara på frågor vid en improviserad presskonferens. 

Fourcade har under hela vintern varit kritisk till att ryska åkare får tävla trots att landet är dopningsmärkt.

Det har gjort det ryska skidskytteförbundet irriterat, vilket gjort att det skickat ett protestbrev till sin franska motsvarighet där man ber Fourcade att lägga ner sin retorik. 

Frågan har varit infekterad för internationella skidförbundet som så sent som i går hade en kongress där Ryssland fråntogs VM 2021. Fourcade har hackat på EM-medaljören, den tidigare dopningsdömde Alexander Loginov, som tog guld på EM nyligen och körde den tredje sträckan för Ryssland i dag. Enligt norska TV2 körde Fourcade medvetet över Loginovs skidor vid växlingen. 

Så sänder SVT från skidskytte-VM.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.