Fourcade tangerade Forsbergs rekord

Uppdaterad
Publicerad

Fransmannen Martin Fourcade vann herrarnas masstart i Oslo. Det var stjärnans 14:e seger i världscupen den här säsongen – lika många som Magdalena Forsberg tog rekordsäsongen 2000/2001.

– Den här säsongen är bättre än vad jag drömt om, säger han till NRK.

Han vann totalcupen med över 400 poängs marginal.

– 14 segrar, 22 av 26 tävlingar på pallen, alltid topp åtta. Det är mer än vad jag drömt om i hela mitt liv, i hela min karriär, och jag har nått det på bara en säsong, säger Fourcade till NRK.

– Han är komplett. Jag vill nästan påstå att han är bättre än Ole Einar Björndalen var när han var som bäst, säger SVT:s expert Björn Ferry.

Nära att diskas

Men det var nära att fransmannen skulle bli blåst på segern idag. Han riskerade diskning efter att ha fått ett magasin kastat till sig från en tränare. Det är inte tillåtet att få hjälp av någon annan än en funktionär. Men juryn valde att inte diskvalificera Fourcade.

– Man får egentligen inte göra så. Men han var bäst idag ändå. Regler ska följas, men ibland får man göra undantag, säger Björn Ferry.

Lindström på 18:e plats

Fredrik Lindström sköt ovanligt snabbt och hade bara en bom, men åkningen var långt ifrån lika snabbt som dagens toppåkare. Svensken fick nöja sig med en 18:e plats, i säsongens sista tävling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.