Fredriksson: I praktiken 24 månaders avstängning

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s expert Mathias Fredriksson tycker att domen mot Therese Johaug är hård men tror också att hon kommer att komma tillbaka stärkt efter sin avstängning.

– Jag tror att Therese är revanschssugen och kommer att komma tillbaka, säger han till SVT.

Förlängningen av Johaugs avstängning innebär att hon totalt kommer att ha missat två säsonger.

– I praktiken är det samma sak som att hon fått 24 månaders avstängning, säger SVT:s expert Mathias Fredriksson.

Han tycker att domen är hård men säger samtidigt att den är rimlig.

– Jag tror inte att hon tog den här salvan för att bli en bättre skidåkare, utgår man från det så är det ett för hårt straff. Utgår man från att hon hade en anabol steroid i kroppen så är ju straffskalan mellan ett och två år och det här är ju mitt i så det är ett korrekt straff.

Satsar mot VM

Nu missar Johaug OS som startar i februari men hon sade på presskonferensen att hon kommer att satsa på VM 2019.

– Jag tror att Therese är revanschssugen och kommer att komma tillbaka och tävla på VM i Seefeld 2019. Antingen kommer vi se en Therese som är i toppen eller så kommer hon inte åka alls. Så om hon väl väljer, vilket jag tror att hon kommer att göra, att satsa vidare då kommer hon att vara väldigt väldigt bra, säger Fredriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.