Foto: TT

Glädjebeskedet: Jennie-Lee Burmansson tillbaka på snö

Uppdaterad
Publicerad

För drygt ett år sen slet freeskii-stjärnan Jennie-Lee Burmansson av korsbandet.
Nu är 17-åringen äntligen tillbaka på snö och har påbörjat den långa vägen tillbaka.
– Hon har börjat hoppa igen, säger förbundskapten Niklas Eriksson till SVT Sport.

Korsbandet rök i Cardrona, Nya Zeeland när hon trasade sönder vänsterknäet efter ett träningshopp. Ett hårt slag för yngste OS-svensken genom tiderna som har en världscuptitel och dubbla X-games-medaljer.

– Jag hade förväntat mig det värsta, men det var ändå nästan en chock, sade hon 4,5 månader efter olyckan.

Nu är hon äntligen tillbaka på snö. Efter en veckas träningsläger i schweiziska Saas-Fee är svenskan på gång igen.

– Det är jättkul att hon är tillbaka. Hon är duktig på att hålla igen, trots att många andra kör ut en massa hopp de gör på instagram. Många glömmer bort att man måste komma tillbaka på snö, det hjälper inte att man har jobbat på bra i gymmet. I slutet av förra veckan hade hon börjat hoppa igen, gjort 360 och kört lite rails, säger Niklas Eriksson.

Det är ännu inte bestämt när det är tävlingsdags för Burmansson igen. 17-åringen står över VC-premiären 21-23 november. Planen är att skynda långsamt och man vill inte stressa fram ett datum.

– Vi har inte kommit så långt än. Det handlar om att hitta känslan på snö. Hon är på god väg tillbaka nu. Det finns en big air-tävling i november i Italien där hon inte kör på grund av ställningshopp och konstsnö. Det vore inte bästa comebacken. Sen ska hon med på en slopestyletävling i österrikiska Stubai där hon ska köra banan, men avstå tävling, säger Niklas Eriksson.

Se när SVT Sport träffade Burmansson i spelaren nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer