• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Anna Haag har haft en stark träningssommar och bland annat slagit flera av de bästa norskorna i rullskidlopp. Foto: Bildbyrån/TT Nyhetsbyrån

Grip inför hösten: ”Haag ser stark ut”

Mängdträning och tuffa stigningar står i fokus på längddamernas läger i Frankrike. Anna Haag är en av dem som ser riktigt stark ut inför hösten. – Hon har hittat ett gott samarbete med Ole Morten (Iversen, tränare) och fått vara skadefri och frisk. Då kommer också resultaten, säger förbundskapten Rikard Grip till SVT Sport.

Längdlandslagets damtrupp befinner sig just nu på läger i franska Villard de Lans, strax utanför Grenoble. Fokus ligger på stenhård fysträning inför vintern där OS i Sydkorea hägrar som det stora målet.

– Nu är det fokus på att bygga kapacitet. Det är mycket mängdträning, en anledning till att vi åker just till Alperna är att utnyttja terrängen här, söka höjdmeter och få de långa stigningarna, säger förbundskaptenen Rikard Grip för SVT Sport.

– Just nu är tjejerna ute och tränar, de kör rullskidor uppför en lång stigning med lite intervaller.

Stark sommar av Haag

Grip konstaterar att samtliga i truppen är hela och friska. Någon som sett extra stark ut under sommaren är Anna Haag.

31-åringen, som efter en tung fjolårssäsong slog till med en femteplats på 10 km klassiskt i VM, fick ett bra besked under Toppidrottsveckan i Norge i augusti. På rullskidornas masstart (12 km klassiskt) vann hon före bland andra Astrid Uhrenholdt Jacobsen och Heidi Weng.

– Hon ser stark ut och gjorde det väldigt bra i Norge. Hon har hittat ett gott samarbete tillsammans med Ole Morten (Iversen, tränare) och fått vara skadefri och frisk. Då kommer också resultaten, säger Grip.

Nilsson i full träning

Stina Nilsson, som fick ta ett avbrott från träningen i början av sommaren efter en infektion och för hård träning, är tillbaka i full fart. Och det är inga större förändringar i träningen den här säsongen.

– Det kan vara på detaljnivå som de korrigerar men fokus är att utveckla henne till en ännu mer komplett åkare på alla distanser.

Damtruppen stannar i Frankrike till torsdag nästa vecka. Herrarna hade ett två veckor långt läger i just Villard de Lans men åkte hem förra veckan. För dem väntar härnäst ett tio dagar långt läger i Italien med start 25 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer