Halfvarsson om IBS: ”Hade inte ens hört talas om det”

Uppdaterad
Publicerad

Mystiska magproblem tvingade Calle Halfvarsson att bryta Tour de Ski. Förklaringen bakom smärtorna: IBS.

– Jag hade inte ens hört talas om det. Det var en helt ny grej för mig, säger Halfvarsson till SVT Sport.

Calle Halfvarsson inledde säsongen med en tredjeplats i Ruka och han körde bra i Lillehammer följande helg – sedan började problemen.

Under Tour de Ski blev magsmärtorna så illa att han valde att bryta.

Vinterstudion

– Det blev inte bättre – det blev snarare bara värre och värre. Till slut fick jag ta beslutet att åka hem och skita i det, berättar Halfvarsson.

– Man hade velat ha en bättre uppladdning mot OS än vad det blivit nu. Men samtidigt får man vara glad att det är bra nu. Jag har flera veckor på mig att hitta en bra form, det kan nog blir bra tror jag.

Väl hemma från Tour de Ski kunde landslagets läkare konstatera att 28-åringen lider av IBS (irritable bowel syndrome).

– Det var skönt, det var därför jag ville hem och få ett svar på vad det är för problem, så man inte bara fortsätter kämpa och kanske äter fel grejer. Man blir mer avslappnad och inte lika orolig.

Vad visste du om IBS innan?

– Ingenting. Jag hade inte ens hört talas om det. Det var en helt ny grej för mig. Samtidigt fick jag reda på rätt fort att det inte är något allvarligt. Det är en grej man kan hantera ganska bra genom kosten.

Vad får du äta om du ska tänka lite extra på kosten nu?

– Det finns massa saker man ska låta bli. Sedan finns det vissa andra grejer som är bra att äta för magen. Jag pluggar fortfarande på det där och försöker lära mig så gott jag kan.

De senaste dagarna har magen och formen känts bra, berättar Halfvarsson. Och han tror att banan i Planica kan passa honom.

– Det blir en rolig tävling, en bana som jag tror kan passa mig bra. Den känns rätt så lång, det är en rätt lång stigning. Det ska bli kul att tävla igen, nu var det ett tag sedan.

Vilka svar hoppas du att du kan få den här helgen?

– Svårt att säga, jag vet egentligen ingenting just nu. Jag får bara hoppas att det känns bra – oftast när det känns bra, då brukar det gå bra också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet