Halfvarssons glädjebesked – trea i Planica

Det har varit en följetong med skador och sjukdomar i vinter. Men på Planicas 15 kilometer klassiskt fick Calle Halfvarsson till det och slutade trea. – Känns fantastiskt skönt att få till ett bra distanslopp. Går det för lång tid är det nästan så man inte tror på det, säger Halfvarsson till SVT Sport.

Han var 42,8 sekunder efter tävlingens suverän Aleksej Poltoranin, men hade också stabila 11,9 sekunder ner till Emil Iversen på fjärdeplats.

– Jag försökte gå ut ganska lugnt och försöka göra loppet kontrollerat och inte bli stum på första varvet. Det gick ju rätt bra, säger Halfvarsson strax efter målgången till SVT Sport.

Vad betyder det för dig att du får med dig det här loppet in mot OS-uppladdningen?

– Jättemycket. Går det för lång tid utan att man får någon framgång börjar man tvivla på sig själv. Sprinten verkar funka så länge man står på benen och nu verkar distansen funka också, säger en nöjd Halfvarsson.

SVT:s expert: ”Finns mer att hämta”

Svaret var inte minst viktigt för svensken efter gårdagens tunga fall. Men i stället för att rubriken på OS-uppladdningen skulle bli ”tunga säsongen fortsätter” så fick han till det i vad som kan vara sista loppet inför OS.

– Han har inte bestämt sig för om han ska tävla nästa helg. Han ska ta beslutet i eftermiddag, säger SVT Sports expert Mathias Fredriksson och fortsätter:

– Kan han få gå in i en OS-uppladdning i lugn och ro och utan störningsmoment tror jag det finns mer att hämta ur Calle Halfvarssons kropp.

Poltoranin slog vinterns gigant

Tävlingens två främsta kunde han däremot inte rå på.

Vinterns store gigant, norrmannen Johannes Hösflot Kläbo, kopplade tidigt grepp om mellantiderna men var ändå chanslös mot kazaken Poltoranin, som från mellantiden 11,9 km till 13,9 km tog 19 sekunder på norrmannen.

– Det var ett rejält grepp han tog om loppet på tredje varvet och i den långa stigningen där ingen kunde matcha honom, säger Fredriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer