Frida Hansdotter vann slalomcupen förra säsongen. Foto: TT Nyhetsbyrå

Hansdotter hoppet i premiären: ”Det ser jättebra ut”

Uppdaterad
Publicerad

I helgen sätter den alpina säsongen igång med storslalom i Sölden. Förra årets slalomcupvinnare Frida Hansdotter leder den svenska truppen. ”Vi har stora förhoppningar på Frida”, säger den svenske damchefen Lars Melin.

Vintersäsongen gör en smygstart i Sölden, med storslalom för damerna på lördagen och herrarna på söndagen. Sverige skickar ett fyra kvinnor starkt lag, med Frida Hansdotter, Maria Pietilä-Holmner, Kajsa Kling och Emelie Wikström på lördagen.

– Vi har alltid stora förväntningar och hoppas att det ska gå bra. Sedan är Sölden en tävling då alla är lite på tårna och lite nervösa inför. Det är första tävlingen och ingen vet hundra procent var man står någonstans, säger Melin.

”Ser jättebra ut”

– Jag tycker Frida ser stark ut. Maria åker jättebra. Kajsa har också bra startnummer så hon har alla försutsättningar. Hon är starkare i år än hon har varit förut. Det ser jättebra ut. Och så hoppas vi att Emelie kan åka fort.

Slalomcupvinnaren Hansdotter och Pietilä-Holmner delade åttondeplatsen i storslalomcupen förra året, men även fartåkaren Kling kan hävda sig. Fystesterna på försäsongen visar att både hon och Hansdotter har blivit starkare i år.

– Frida har varit stabil på träning och gjort bra tider över lag. Hon har känt sig trygg i sin åkning och material, säger Melin.

Vonn inte med

Ett par stjärnor fattas i Sölden. Lindsey Vonn satsar på fartgrenar och är inte tillbaka än efter kraschen i slutet av förra säsongen, Anna Veith (förut Fenninger) väntar också hon med sin premiär. 

På herrsidan saknas Aksel Lund Svindal som skadad knäet svårt i januari.

Tävlingen sänds i TV4:s kanaler. Såhär sänder SVT Sport från den alpina säsongen.

Svenska laget

Damer, lördag 22 oktober

Frida Hansdotter

Maria Pietilä-Holmner

Kajsa Kling

Emelie Wikström

Herrar, söndag 23 oktober

André Myhrer

Matts Olsson

Kristoffer Jakobsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.