Hansdotters VM-plan – bytte serviceman

Uppdaterad
Publicerad

Med ett par månader till VM bytte Frida Hansdotter serviceman –

och blev en vinnare igen. Det kan SVT Sport avslöja. Inför damernas VM-slalom har hon fått ordning på materialet – och utmanar Mikaela Shiffrin.

– Jag tror absolut jag kan slå henne, men hon är den stora favoriten, säger Frida Hansdotter.

Den tunga förhandsfavoriten Mikaela Shiffrin kommer in till lördagens VM-slalom med en silvermedalj från storslalomen. Amerikanskan som går för tredje raka VM-titeln i slalom tog sin första mästerskapsmedalj i storslalom när hon i torsdags var tvåa bakom fransyskan Tessa Worley som tog hem titeln.

”Känner ingen press”

– Ska jag vara ärlig, såg tog medaljen bort en hel del press inför slalomen. Att ha första medaljen hemma, och att ha presterat på det sättet. Jag vill åka avslappnat och ha kul under slalomen, säger Mikaela Shiffrin.

– Jag har fantastiska år bakom mig och målsättningen här i St Moritz är inte lägre. Jag vill ut, köra allt vad jag kan, och visa att jag kan vara riktigt snabb, säger Hansdotter.

– Jag vill vara med och slåss om medaljerna, jag vill så klart vara med och slåss om den ädlaste, men skulle jag ta medalj är jag supernöjd.

Hansdotter agerade

Hansdotter menar att hon i trygghetskänslan i materialet är där för att kunna utmana. Säsongsinledningen var något annat, då teamet runt Frida Hansdotter jobbade hårt för att gå till botten med de ojämna resultat.

– Jag har haft lite struligt i början på säsongen. Jag tycker inte att jag hittat material som är det riktigt jag söker. Det har varit bra, men inte riktigt den sista ”finishen”.

Inför den här säsongen fick Hansdotter, som vann slalomcupen ifjol, en ny serviceman. I kraft av sin stjärnstatus kunde hon ställa en del krav inför årets säsong.

Men resultatet med ny serviceman blev att det funkade sämre. Hansdotter agerade. Teamet runt henne gick tillbaka till gamla läget, och då vände det.

– Jag har jobbat hårt för att hitta rätt. Nu börjar det falla på plats.

Hansdotter segrare i senaste VC-slalomen

Mikaela Shiffrin har vunnit fem av säsongens sju världscupslalom.

Avstånden i år har ändå inte varit lika överlägsna, som bitvis under karriär.

I Maribour i januari var segermarginalen till schweiziska VM-hemmahoppet Wendy Holdener 19 hundradelar.

I sista VC-slalomen innan VM var Shiffrin trea, när Hansdotter vann.

– Frida vann i Flaschau. Hon verkar vara i bra slag. Jag kollade in hennes andraåk i storslalomen, det var riktigt bra också. Jag tror hon kommer vara bra, riktigt snabb, säger Mikaela Shiffrin.

Frida Hansdotter har tagit medalj i slalom i de två senaste världsmästerskapen. Senast i Vail 2015 VM-silver. Mikaela Shiffrin har tagit guldet i slalom senaste två VM:n.

Lördagen i St Mortiz

9.45 Slalom, åk 1, damer

13.00 Slalom, åk 2, damer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.