Jacob Hård om Therese Johaug. Foto: TT Nyhetsbyrån

Hård: ”Det är dags för självrannsakan i Norge”

Uppdaterad
Publicerad

KRÖNIKA: Elitidrotten är extrem. I jakten på bättre resultat är det lätt att hamna i etiska dilemman. Tydligast blir det i relationen till medicinen. Läkemedel som är till för att bota svaga och sjuka används av de friskaste och starkaste.

Meldonium var namnet vi lärde oss i början av året.

En medicin för hjärtsjuka som hamnade på dopinglistan vid årsskiftet sedan Wada upptäckt att den användes av hundratals kärnfriska elitidrottare.

Etiskt tvivelaktigt forskningsprojekt

Och så har vi den norska användningen av astmamedicin på friska åkare som fått många att reagera starkt. Friska idrottare som ända sedan mitten av 80-talet medicinerats utan någon sjukdomsdiagnos. Ett etiskt tvivelaktigt forskningsprojekt som har genomförts utan tillstånd.

Dags för självrannsakan i Norge

Det är dags för självrannsakan i Norge.  På kort tid har världens två bästa skidåkare avslöjats som dopade. Det är dags att lägga alla kort på bordet. Och det handlar inte i första hand om Martin Johnsrud Sundby och Therese Johaug. Det handlar om var man sätter gränsen för vad som är OK och vad som inte är det.

I både Sundby- och Johaugfallet har landslagsläkare tagit på sig skulden och lämnat sina uppdrag. Men handlar allt om rutinerade och respekterade läkare som begår horribla nybörjarmisstag? Är det bara fråga om missuppfattningar av oklara regler och slarv?

Hur sjuk är idrotten?

Ingenting som hittills framkommit tyder på att norska skidåkare medvetet dopar sig, men bilden som framträder är en bild av en idrott som tänjer gränser, och idrottsmän och kvinnor som vistas i en gråzon mellan förbjudet och etiskt acceptabelt.

Det aktualiserar frågan: hur sjuk är idrotten?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer