Jari Isometsä under VM i Lahtis 2001. Foto: Bildbyrån

Hård: ”Ett skidlandslag raderade ut sig självt”

Uppdaterad
Publicerad

VM i Lahtis 2001 var tänkt att bli en folkfest och en styrkedemonstration av de finländska skidåkarna. Det som rullades upp för hemmapubliken var i stället skidsportens dittills största dopingskandal. Ett skidlandslag raderade ut sig självt och konsekvenserna blev djupgående. SVT Sports kommentator Jacob Hård var där – och minns tillbaka.

Historien har alla ingredienser från en filmthriller.  Åkare som medvetet bryter stavar och plötsligt insjuknar för att undgå dopingtester. Hemliga bastuavtal om miljonbelopp för att dölja sanningen. En läkarväska som glöms på en bensinstation. Sponsorer som kräver att deras namn ska döljas bakom svarta draperier. Allt under pågående skid-VM.

När antidopningdsbyrån Wada överraskningstestar hela det finländska laget avslöjas att sex åkare – däribland de största stjärnorna och några Finlands populäraste idrottare – är dopade. Landslagsledare, tränare och läkare är också inblandade.

Twitter

Se min berättelse i spelaren högst upp i artikeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.