SVT:s Jacob Hård menar att det är lättare att stänga ute hela Ryssland från OS, än att bevisa enskilda individers skuld. Foto: SVT/TT Nyhetsbyrån

Hård: ”Hela systemet har varit korrupt”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige och 16 andra antidopningsbyråer kräver att Ryssland ska stoppas från vinter-OS i Pyeongchang. SVT:s kommentator Jacob Hård tror att det är möjligt att stänga av hela nationen.

– Det går naturligtvis att stänga ute Ryssland om de inte har gjort tillräckligt. Och det kanske är lättare att göra det, än att försöka bevisa enskilda individers skuld.

I går krävde 17 olika antidopningsbyråer att Ryssland ska stoppas från att delta i vinter-OS i Pyeongchang i februari.

– Det är ytterligare press på IOK att agera mot Ryssland. Det finns ett missnöje med hur man har hanterat den här frågan, detta är ytterligare ett utslag för det, säger SVT:s kommentator Jacob Hård.

”Lättare att stänga ute hela organisationen”

Frågan är om det går att stänga av Ryssland med fem månader till OS.

– Ja, det gör det. Det ryska fusket handlar inte om några individer eller en mindre grupp. Det handlar ju om att hela systemet har varit korrupt, hela den ryska toppidrotten och upp på politisk nivå har varit involverat i det här, säger Hård.

– Då går det naturligtvis att stänga ute Ryssland som organisation om de inte har gjort tillräckligt för att komma till rätta med det här. Och det kanske är lättare att göra det, än att försöka bevisa enskilda individers skuld för det verkar vara svårt i det här läget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.