Jacob Hård och Petter Northug. Foto: Bildbyrån

Jacob Hård: ”Ingen Northug i OS och tur är det”

Uppdaterad
Publicerad
Petter Northug verkar inte komma till OS och tur är det.
Det finns få saker jag hellre önskat se än en Northug i form mot nye Kung Kläbo. Det hade varit en attraktion som kunnat lyfta skidloppen i Pyeongchang till klassiska höjder. Det hade kunnat bli oförglömlig idrottshistoria.
Men Petter är inte där. Det lilla vi sett av norrmannen i vinter är en blek skugga av vad han varit och något som riskerat att bli ett dystert fiasko i Sydkorea.

Nu vet man förstås aldrig med Petter Northug. I år mindre än någonsin. Han har hållit sig på sin kant och svaret från initierade norska experter på våra frågor kring Petter blir: vi vet inte.

Hans plötsligt ändrade tävlingsprogram, sorti i kvalet i sprint och oförmågan att hänga med B-laget i Skandinavisk Cup skvallrar i alla fall varken om harmoni eller form. Att den plötsligt skulle finnas under OS känns minst sagt osannolikt.

Hamnat fel igen

För andra året i rad har Northug hamnat fel in i säsongen. Förra vintern hade han gått över gränsen i sin höghöjdsträning; åkt på en smäll som tog tid att reparera men som i alla fall ledde fram till ett par sprintfinaler i slutet av säsongen. Bland annat på VM.

Vad som gått fel denna vinter vet jag inte men den framstår som en enda djup formsvacka. Sjukdomsperioder och konflikter med landslagsledningen kring laguttagningar har inte underlättat.

Har han fortfarande glöden? Gör han ännu jobbet som krävs? Många ställer frågorna – bara Petter själv sitter på svaren.

Den förste moderna skidåkaren

Han förde skidåkningen in i den nya tiden. Med sin speed; sina tempoväxlingar och sin taktiska blick var han den första riktigt moderna skidåkaren när han slog igenom för tolv år sedan. Den första som både hade förmågorna och förståelsen för vad den nya tidens masstartslopp krävde. Kryddat med en personlighet som givit honom en stjärnstatus som ingen annan skidåkare haft var han den perfekta idrottaren för 2000-talet. Det har blivit 15 segrar i de stora mästerskapen sedan dess.

Nu har hans efterträdare tagit platsen i rampljuset. Johannes Hösflot Kläbo har vid 21 års ålder gjort just det som Northug gjorde för tolv år sedan – tagit sporten ett steg till.

Svår resa tillbaka till toppen

Kan Petter komma tillbaka? Hans 32 år behöver inte vara något hinder i en sport som skidor men det blir ingen lätt resa. Ekipaget Northug har hamnat på fel kurs och nu krävs både hårt arbete, en låga som fortfarande brinner lika hett som förr och klok coachning för att växla in på rätt spår. Då kanske det kan gå.

Då kanske VM i Seefeld 2019 blir platsen där vi får se det vi missar i Pyeongchang: Northug mot Kläbo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer