Sundby och Hård. Foto: Bildbyrån/SVT

Jacob Hård: ”Var kommer Norge-hatet ifrån?”

Uppdaterad
Publicerad

KRÖNIKA. När Martin Johnsrud Sundby åkte ifrån konkurrenterna i söndags och i intervjun efteråt kallade segern den största i sin karriär så exploderade det i kommentarsfälten i sociala medier.

Det spyddes galla över Sundby och alla andra norska skidåkare i en omfattning som kändes rätt osmaklig. Många tyckte Sundby skulle stängas av på livstid och att alla norska skidåkare var systematiska dopare som totalt förstört sporten. När Sundby med flera åkte mindre bra dagen innan så sågs det som ett ”bevis” för att de inte längre vågade dopa sig.

Hallå!? Dags för besinning. Dags att få rätt proportioner på det som hänt.

Att världens två bästa skidåkare åker fast för dopning är allvarligt. Den frikostiga astmamedicineringen i Norge är diskutabel och under utredning. Norge som ledande skidnation har ett speciellt ansvar för sportens framtid.

”Är det Norge vi ska fokusera på?”

Men är det Norge som är det största hotet mot skidåkningens framtid? Är det Norge vi ska fokusera på i jakten på de fulaste fiskarna – de största hoten mot idrottens idé och hela existens?

  • Fakta är att Martin Johnsrud Sundby av det högsta dömande organ som den internationella idrotten har – CAS – dömdes till två månaders avstängning. De såg det som en dopningsförseelse av det lindrigare slaget och med ett antal förmildrande omständigheter.
     
  • Fakta är att Therese Johaug har ett strängare straff att vänta (14 månader är föreslaget) men hittills har ingen ansvarig instans hävdat att hon medvetet dopat sig.
     
  • Fakta är att Norge hanterat astmamedicinering på ett sätt som ingen påstår är dopning men som i vissa delar är ifrågasatt etiskt och skiljer sig från till exempel det som den svenske landslagsläkaren tillämpar.
     
  • Fakta är också att den internationella forskargrupp som utreder den norska astmamedicineringen hittills inte funnit någon anledning att stoppa de rutiner norrmännen tillämpar.

Det tycks vara lätt att glömma att halva det svenska landslaget också använder astmamedicin. Det tycks vara lätt att glömma att Ryssland haft minst 24 dopningsfall i längdskidåkningen de senaste 15 åren av vilka 23 givit två års avstängning eller mer.

”Är det de norska framgångarna som provocerar?”

Finland har under samma period haft 14, Österrike 11 – samtliga med längre avstängningar än det som föreslagits för Johaug. Hon är det tredje norska dopningsfallet i längdskidor. De två andra har givit två månaders avstängning. (källa: dopinglist.com)

Det är lätt att bli blockerad av ordet dopning och reagera med ryggmärgen. Men livstidsavstängning för Sundby vore som att bura in småtjyvar för gott. Eller för den delen – att stänga av hockeyspelaren Nicklas Bäckström i flera år.

Så var kommer Norge-hatet ifrån? Knappast från fakta kring dopning. Det kan väl aldrig vara så att det är de norska framgångarna som provocerar bortom all sans och förnuft?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer